Sánchez defensa vies alternatives a les pateres des de l'Àfrica i Feijóo parla d'efecte crida

El president espanyol defensa les contractacions en origen amb acords de migració circular també amb Mauritània i Gàmbia

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez continua aquest dimecres a Gàmbia i el Senegal la gira africana centrada a abordar l'emergència migratòria, quan es compleixen 30 anys de l'arribada de la primera patera a les illes Canàries. Una qüestió que torna a ocupar el centre de la picabaralla política després que el president anunciés un acord amb Mauritània per afegir-lo a la llista de països amb què Espanya té acords de migració circular.

Es tracta de formar i contractar treballadors en origen perquè vinguin a fer una feina concreta durant un temps determinat i, després, tornin al seu país. Una fórmula que, per a Sánchez ha d'ajudar a "gestionar de manera segura i ordenada" la migració, i a "combatre les màfies que trafiquen amb éssers humans i juguen amb les seves vides".

Feijóo: "És irresponsable atiar un efecte crida"

Per al líder del PP, Sánchez va "al revés de la resta de la Unió Europea". En un missatge a X, Alberto Núñez Feijóo afirma que "és irresponsable atiar un efecte crida" en el marc de "la pitjor crisi de migració irregular".

"En comptes d'anar a Àfrica a combatre les màfies, Sánchez promociona Espanya com a destinació", afirma el líder de l'oposició. "Qui vingui, que ho faci amb contracte d'origen i carta de compliment de les nostres lleis", afegeix.

Una pastera rescatada en alta mar
Des del gener, han arribat més de 300 pateres a les Illes Canàries (EFE)

 

Què són els programes de migració circular?

Sánchez va anunciar l'acord amb Mauritània en una declaració institucional amb el president del país, Mohamed Ould Ghazouani. "La migració no és un problema, és una necessitat que implica certs problemes", va dir el president des del que és el principal país d'origen de persones migrants a les Canàries, al davant del Marroc i el Senegal.

Segons dades del govern canari, de les més de 300 pateres que han arribat a les illes entre gener i juliol, 203 han sortit des de les costes de Mauritània, 76 des del Marroc i 37 des del Senegal.

Aquests tres països, entre altres, es prioritzarien a l'hora d'oferir la formació i els contractes en origen. El que anomenen migració circular se centra a formar i capacitar persones perquè treballin temporalment a Espanya en sectors com l'agricultura, el tèxtil o el turisme.

Una ordre del Ministeri de Migracions aprovada al gener d'aquest any per regular les contractacions de treballadors estrangers en origen detalla que es pot fer per "cobrir llocs de naturalesa estacional, de temporada o campanya".

Es fa servir el model de contractació fix discontinu i les autoritzacions són de quatre anys, que permeten treballar a aquestes persones un màxim de nou mesos per any.

Segons el govern espanyol, l'any passat 17.400 treballadors es van acollir als programes ja en marxa del Marroc, Colòmbia, Hondures, l'Equador, el Senegal, l'Argentina i l'Uruguai. I ara es volen sumar persones de Mauritània i Gàmbia.

 

ARXIVAT A:
MigracionsPedro SánchezÀfrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut