Sánchez celebra que Feijóo s'hagi obert al pacte pel CGPJ en el cara a cara al Congrés

El president del govern espanyol no respon a les crítiques llançades des de la bancada dels populars i veu com els seus socis d'investidura tenen recel de l'acord

RedaccióActualitzat

El Congrés ha viscut el primer cara a cara entre el PSOE i el PP després de l'acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial, tancat just aquest dimarts i que posa fi a un òrgan amb el mandat caducat des de fa més de cinc anys.

Tot i que als passadissos el ministre de Justícia, Félix Bolaños, havia dit que esperava que les relacions amb el PP milloressin a partir d'ara, de moment això no s'ha traduït en una mostra d'entesa mútua des dels escons.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sí que ha estès la mà al líder del PP, a qui ha demanat arribar a més acords per renovar altres òrgans caducats, però el popular no s'hi ha mostrat disposat.

En la seva intervenció, Alberto Núñez Feijóo ha carregat contra el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, de qui n'ha reclamat la dimissió, juntament amb altres peticions a Sánchez.

Álvaro García Ortiz és el màxim cap dels fiscals i actualment s'està enfrontant als fiscals del Suprem, que es neguen a aplicar l'amnistia. 

Feijóo l'ha assenyalat pels "seus escàndols, pels seus presumptes delictes i per ser l'advocat de la família" de Sánchez. Més enllà de la seva dimissió, també ha reclamat al president del govern espanyol que el Tribunal Constitucional "deixi de potinejar" el Suprem --en referència als casos de corrupció que afecten antics líders socialistes-- i que Sánchez doni explicacions sobre la situació de la seva parella, investigada.

Sánchez ha respost que es queda amb allò important, amb la firma de l'acord per a la renovació del CGPJ i la possibilitat d'arribar a més pactes per renovar altres òrgans caducats. També ha dit que entén que Feijóo hagi de fer algun "escarafall" per "calmar els que l'han portat pel camí de l'oposició destructiva".

"Senyor Feijóo, benvingut a l'acord, benvingut al compliment de la Constitució espanyola" 

Després d'intervenir en la sessió de control, s'ha sabut que el president del govern espanyol ha cancel·lat la seva presència en alguns actes d'aquesta setmana a causa de la mort del seu sogre, el pare de Begoña Gómez.

 

Els socis d'investidura tenen recel d'una "gran coalició"

Alguns dels socis d'investidura no han vist amb bons ulls el pacte, entre els quals ERC, el PNB, EH Bildu, Junts o Podem. Temen que sigui una "rendició" davant del Partit Popular i l'inici d'una gran coalició entre les dues grans forces.

Als passadissos del Congrés, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que l'acord no suposa cap avenç, sinó que és "exactament el mateix que s'ha fet en els últims quaranta anys", perquè no reflecteix la pluralitat de la cambra. Creu que consagra, a més, "la pulsió constant del PSOE i de Sánchez de caminar cap a una gran coalició", canviant de soci. 

Miriam Nogueras, de Junts, ha dit que el que s'ha vist és el que fa quaranta anys que el PP i el PSOE fan, "un repartiment de poder", i ha criticat que les mesures de regeneració democràtica hagin acabat sent un pacte amb el Partit Popular. "Mirarem també la lletra petita", ha subratllat.
 

Montero reclama deixar de banda "posicions extremes" en la qüestió del finançament

Des de les files d'ERC, el diputat Francesc Marc Álvaro ha llançat una pregunta a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sobre el finançament singular de Catalunya, una de les potes sobre les quals pivota la negociació entre el PSC i ERC per formar govern a Catalunya.

Álvaro ha reclamat la recaptació de tots els impostos, traspassar a l'Estat el corresponent als serveis prestats i una quota de solidaritat "acceptable" amb la resta de territoris.

"No pretenem perjudicar ningú, un finançament singular i just no és cap privilegi ni anar en contra de cap territori"

Montero ha reconegut que comparteix la inquietud d'un sistema de finançament "just" i "útil" per a tots els ciutadans i territoris que contempli la "singularitat" de cada un, però ha tornat a tancar la porta a una proposta que ha considerat que s'assembla molt al concert econòmic del País Basc.

"Podrem avançar si som capaços de deixar de banda posicions extremes"

Álvaro ha insistit que "sense sobirania fiscal" ERC no facilitarà "cap investidura".

 

ARXIVAT A:
PPPSOEPedro SánchezCGPJAlberto Núñez FeijóoCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut