Sánchez busca aprovar els pressupostos amb el dubte del suport dels socis catalans

En l'inici del curs polític, Sánchez vol encarar la negociació dels comptes del 2025 i el finançament agafarà el relleu de l'amnistia com a punt clau per aconseguir el suport de Junts i ERC

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_

El govern de Pedro Sánchez manté la seva intenció d'aprovar els pressupostos per a l'any 2025 en el segon semestre de l'any. Però sense tenir del tot assegurats els vots de Junts i d'Esquerra, els socis independentistes catalans al Congrés.

Junts mira amb desconfiança la proposta de finançament singular per a Catalunya que aquest agost els socialistes --el PSC-- han pactat amb Esquerra Republicana per aconseguir la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. I després d'un no a un dels textos de l'amnistia o la llei d'estrangeria, es qüestionen el suport als comptes públics del govern espanyol si la proposta no millora.

ERC també mostra reticències després que la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda,  María Jesús Montero, hagi assegurat que en cap cas s'ha pactat amb el PSC un concert econòmic per a Catalunya; concepte que no apareix al pacte signat entre els socialistes i ERC malgrat que els republicans assegurin que és la base del pacte.

De nou Sánchez haurà de negociar --i fer concessions-- amb els seus socis catalans, si vol mantenir --més que l'estabilitat-- la supervivència del seu executiu.

El finançament, per tant, agafarà el relleu de la llei d'amnistia, aplicada a mig gas, però que va servir perquè Sánchez pogués comptar amb el suport de Junts i d'ERC.

El president espanyol necessita avançar en qüestions clau i urgents com la reforma de la llei d'estrangeria; per ara sense prou suports. El Partit Popular ha convertit la immigració en un dels fronts principals d'atac al govern espanyol, acusant-lo de manca d'estratègia davant una crisi que desborda l'acollida a les Canàries.

Després d'una reunió a la Palma amb el president canari, aquest divendres, Sánchez arrenca el curs amb un viatge per reforçar la cooperació a Gàmbia, el Senegal i Mauritània --els països d'origen de la ruta migratòria més mortífera del món.

ARXIVAT A:
PSOEPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut