El bo cultural vol fomentar els hàbits culturals dels joves (ACN Mar Vila)

Sánchez anuncia un bo cultural de 400 euros per als joves quan arriben als 18 anys

És una mesura inclosa al projecte de pressupostos de l'Estat per al 2022, igual que el xec de 250 euros mensuals per a l'ajuda al lloguer per a joves d'entre 18 i 35 anys

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres una nova mesura pensada per als joves que s'inclourà al projecte de pressupostos per al 2022.

És un bo de 400 euros per donar als joves que fan 18 anys perquè se'l gastin en béns culturals, com literatura, teatre, cinema o concerts de música.


Un bo "il·lusionant"

Sánchez, que ha fet l'anunci des de Kranj, a Eslovènia, durant la cimera de la Unió Europea sobre els Balcans Occidentals, ha qualificat la mesura d'"il·lusionant":

"400 euros per a la compra de llibres o per al consum de qualsevol tipus d'activitat artística escènica, com pot ser el teatre, com pot ser el cinema, com pot ser la dansa, la música..."

"El que volem és seguir protegint els joves, donar-los més ajudes, precisament per a l'emancipació i també perquè, entre tots, ajudem una indústria tan important com és la cultural al nostre país, i, a més, apropar-hi els joves."

 


Els toros, exclosos

L'anunci no ha estat acompanyat d'informació detallant les característiques d'aquest bo, només que el govern espanyol calcula que costarà uns 190 milions d'euros i se'n podran beneficiar gairebé mig milió de joves.

Aquest dimecres a la tarda, però, alguns mitjans ha assegurat que els videojocs i les corrides de toros estaran incloses a la llista d'activitats culturals que podran pagar-se amb el bo.

A aquest últim extrem s'hi ha referit el ministre de Cultura, Miquel Iceta, en una entrevista a la Cadena SER, amb unes declaracions que alguns han interpretat com una exclusió dels toros del bo cultural.

"Hi ha molts temes que són patrimoni cultural, però no tots seran necessàriament finançats a través d'aquest bo", ha dit, abans d'argumentar:

"Hem de decidir quins sectors culturals hem de primar per garantir que aquests diners creen pautes de consum cultural entre la gent més jove i ajudin els sectors que han patit la pandèmia."


Aquest dijous, el ministeri que dirigeix ha emès una nota de premsa confirmant l'exclusió dels toros del que es podrà pagar amb els diners del bo cultural per als joves de 18 anys.

La decisió ja ha estat contestada des de l'àmbit taurí: Chapu Apaolaza, portaveu de la Fundació Toro de Lídia, ha denunciat que no incloure els toros en el bo cultural és una decisió política que "tindria un nom que seria censura".

Una altra activitat que caldrà veure si entra a la llista del que es pot pagar amb el bo cultural és la subscripció a les plataformes digitals de pel·lícules i sèries.


Proposta d'Unides Podem

L'anunci s'ha fet coincidir amb el Dia del Cinema Espanyol, i l'havia anticipat poc abans la vicepresidenta segona de Sánchez, Yolanda Díaz, en un acte a Madrid.


També la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha fet referència al bo cultural, que, ha dit, és una proposta d'Unides Podem, i ho ha reivindicat com una ajuda als joves, "que es mereixen vides lliures i felices", i a la cultura, "que ens ha acompanyat en els moments més difícils".


Després de l'ajuda al lloguer

Aquest bo s'afegeix a l'anunci fet aquest dimarts que els joves de 18 a 35 anys amb rendes baixes o mitjanes podran rebre un ajut de 250 euros al mes per pagar el lloguer de l'habitatge.

En aquest cas també va ser el mateix Sánchez el que va anunciar la mesura des de Sevilla i va assegurar que l'objectiu és "reduir l'edat d'emancipació" dels joves.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres a Kranj, Eslovènia (Europa Press)

El president del govern espanyol va afegir que també anirà dins del projecte de pressupostos, que té previst aprovar aquest dijous i portar la setmana que ve al Congrés dels Diputats.

 

ARXIVAT A:
CulturaPressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut