Un pacient fent una sessió de quimioteràpia
Una hipoteca, un lloguer, una assegurança de vida o un préstec són més complicats d'obtenir per a una persona que ha tingut càncer (Europa Press)

Llum verda al dret a l'oblit oncològic, contra la discriminació dels supervivents de càncer

El govern espanyol ha aprovat in extremis un reial decret llei per tirar-lo endavant i evitar que quedés en un calaix per l'avançament electoral

Redacció/AgènciesActualitzat

Ho havia anunciat el president espanyol en una entrevista nocturna aquest dilluns a la Cadena SER, i ja és una realitat. El Consell de Ministres ha aprovat in extremis aquest dimarts el dret a l'oblit oncològic, que ha de posar fi a la discriminació dels pacients que han tingut un càncer a l'hora d'accedir o contractar alguns serveis.

L'ordenament s'ha incorporat en el mateix paquet de mesures d'un reial decret llei que, entre d'altres, prorroga els incentius anticrisi impulsats al desembre pel govern espanyol.

Segons ha explicat Sánchez, s'havia de regular mitjançant una esmena a la llei de serveis d'atenció a la clientela, però amb l'avançament de les eleccions generals al 23 de juliol es va quedar al calaix. Ara, el govern espanyol ha decidit, en l'últim moment, rescatar el dret a l'oblit oncològic i tirar-ne endavant la reforma.


Dret protegit a tota la Unió Europea

Espanya, Malta i Islàndia són els últims països europeus que no havien protegit encara l'oblit oncològic, que vol evitar que qui hagi superat un càncer tingui problemes i pateixi discriminacions per fer una hipoteca o per trobar feina.

El Parlament Europeu va resoldre l'any passat que el 2025 tots els països de la UE han de garantir aquest dret, i la Comissió Europea ha instat Espanya a fer-ho.

El primer país a legislar-ho va ser França, el 2017, seguit de Bèlgica el 2019 i Luxemburg i els Països Baixos el 2020.


Legislació per evitar discriminacions

En general, aquestes legislacions estableixen que deu anys després de passar un càncer i no haver tingut recaigudes, no hi ha l'obligació de declarar-ho.

A més, protegeixen de discriminacions per haver tingut la malaltia, per evitar que les assegurances siguin més cares o les renovacions del carnet de conduir siguin més curtes.

Les persones que han superat càncers es troben amb aquests i altres obstacles, com ara traves per adoptar o per accedir a tractaments d'infertilitat, malgrat que una de les seqüeles del càncer sol ser la infertilitat.

Deu anys després, la persona està curada

A Catalunya es diagnostiquen uns 38.000 casos de càncer cada any, i la majoria sobreviuen més de cinc anys: el 64% de les dones i el 56% dels homes.

Mèdicament, es considera que si al cap de deu anys no hi ha hagut seqüeles, la persona està curada i té les mateixes possibilitats de tenir-ne un altre que la resta de persones.

Els joves, els més perjudicats i discriminats

Però malgrat això, els protocols habituals ara obliguen a informar d'aquests antecedents, cosa que provoca discriminacions, sobretot entre la gent jove, que ho arrossega durant tota la vida.

En aquest sentit, un estudi de la Fundació Josep Carreras afirma que el 83% dels joves d'entre 18 i 35 anys que han passat una leucèmia no han pogut fer-se una assegurança de vida de manera normal.

Gairebé la meitat han tingut problemes per aconseguir un crèdit, o no l'han aconseguit, i el 30% han tingut dificultats per llogar un pis, en alguns casos insalvables.

 

 

ARXIVAT A:
CàncerPSOEPedro Sánchez
Anar al contingut