Sánchez accepta l'encàrrec de formar govern amb una crida a Podem i C's a construir una "alternativa sense el PP"

Patxi López ha explicat que el líder socialista li ha comunicat que "calcula que necessitarà entre tres setmanes i un mes" abans de poder presentar-se al debat d'investidura
Redacció Actualitzat

Felip VI ha pres la decisió d'encarregar al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que intenti formar govern. El candidat socialista ha assegurat que, tant ell com el seu partit assumeixen "aquesta responsabilitat" i ha enviat un missatge a Podem i Ciutadans -sense citar-los- per constituir una "alternativa sense el PP" i els ha demanat que no construeixin "nous fronts":

"Proposaré a totes les forces polítiques que abandonin els vetos i que parlem del que ens uneix: del canvi i del progrés"

El candidat socialista també ha estès la mà al PP i ha demanat no confondre el fet de ser "alternativa" de govern als populars a "l'exigència d'entendre'ns en els assumptes d'estat", entre els quals ha citat la lluita contra el terrorisme i el procés sobiranista a Catalunya.

Quatre grans desafiaments

En el seu discurs poc després de rebre l'encàrrec del rei, Sánchez s'ha mostrat disposat a "treure Espanya de la situació de bloqueig" i ha proclamat que l'objectiu del PSOE "són les polítiques, no les cadires":

"Abans de les aliances vénen els projectes, abans dels noms vénen els programes, abans de 'amb qui' ve el 'per a què'"

En aquest sentit, Sánchez ha assenyalat quatre grans desafiaments als quals cal respondre en la propera legislatura: la falta d'oportunitats laborals, la desigualtat, la crisi de confiança dels ciutadans i la situació a Catalunya. Per lluitar en aquests quatre fronts, l'aspirant a la presidència del govern s'ha mostrat partidari de buscar solucions estenent "la mà a esquerra i a dreta".

Pel que fa a la qüestió catalana, ha volgut deixar clar que el PSOE "sempre" defensarà "la integritat d'Espanya i el respecte a la llei", però s'ha mostrat convençut que cal impulsar "la reforma de la Constitució i avançar en l'Espanya federal":

"Amb la llei no n'hi ha prou, cal política: cal posar sobre al taula solucions basades en el diàleg"

Tres setmanes o un mes de negociacions

El president del Congrés, Patxi López, després de reunir-se durant un quart d'hora amb el rei, ha comunicat passades les vuit del vespre que el monarca ha trucat a Sánchez per encarregar-li la formació d'un executiu, un cop acabada la reunió amb el líder del PP, Mariano Rajoy, que ha tancat la segona ronda de consultes amb els partits polítics:

"Comença a comptar el temps en què això pot tenir una conclusió: o amb un govern o amb uns terminis per a unes eventuals eleccions"

López ha explicat que ha parlat amb Sánchez i que el líder socialista li ha comunicat que "calcula que necessitarà entre tres setmanes i un mes" abans de poder presentar-se al debat d'investidura. És per això que el president de la cambra ha considerat "raonable" tenir aquest temps "prudencial" per convocar el ple d'investidura.

El monarca ha optat finalment per Sánchez, després que aquest s'hagi postulat aquest matí per "fer un pas endavant" i intentar-ho. Aquesta mateixa tarda, Pablo Iglesias ha tornat a oferir a Sánchez el seu suport i l'ha apressat a negociar un pacte amb Podem.

En el seu torn d'entrevistes, Mariano Rajoy també li ha mostrat al rei la seva predisposició a encapçalar el pròxim govern espanyol, tot i que ha admès que segueix sense tenir els suports per fer-ho. El dirigent popular ha insistit que vol aconseguir un acord entre els seu partit, el PSOE i Ciutadans.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut