Salvador Illa, nou president de la Generalitat: "El meu propòsit és unir respectant la diversitat"

En el discurs de presa de possessió, Illa llança un missatge contra els "plantejaments divisius i demagògics" i assegura que "la defensa de la nostra llengua, cultura i terra no és contra ningú"

RedaccióActualitzat

Salvador Illa s'ha convertit oficialment avui en el 133è president de la Generalitat després de ser investit dijous pel Parlament. El líder socialista ha pres possessió del càrrec en un acte breu que ha tingut lloc aquest migdia al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

La presa de possessió ha començat pocs minuts després de les 12, amb la lectura del reial decret de nomenament per part del president del Parlament, Josep Rull. Tot seguit, Illa ha promès el càrrec i el president sortint, Pere Aragonès, li ha imposat la medalla de la institució.

Aragonès imposa la medalla de la Generalitat a Salvador Illa
Aragonès ha imposat a Illa la medalla de la institució que escenifica el traspàs de la presidència de la Generalitat (Europa Press/Lorena Sopena)

L'acte s'ha tancat amb un discurs del president socialista, on ha traçat les línies generals del seu mandat per als pròxims anys.
 

"Unir respectant la diversitat"

En el seu discurs de presa de possessió, el nou president de la Generalitat, Salvador Illa, ha dit que el seu principal objectiu és el de "governar, tan bé com sàpiga, per a tothom". En aquest sentit, el nou cap del govern es proposa "unir respectant la diversitat i la pluralitat del poble de Catalunya".

Illa també s'ha referit a l'auge de l'extrema dreta. Ha dit que "aquí i arreu, els plantejaments divisius, demagògics i populistes avancen, posant en risc, sovint, no només la unitat civil del nostre poble, sinó la mateixa convivència".

El 133è president de la Generalitat ha pres com a referent Ernest Lluch quan ha dit que governarà amb la voluntat de "portar la màxima llibertat, la màxima prosperitat i la màxima igualtat possibles als catalans i a les catalanes".

Illa també ha posat l'accent en el caràcter acollidor de Catalunya i en la defensa de la llengua i la cultura del país.

El nou cap de l'executiu també s'ha referit al seu predecessor, Pere Aragonès, de qui ha lloat "un traspàs de responsabilitats exemplar, per exhaustiu i respectuós".

En la part final del discurs, Illa ha tingut paraules d'agraïment per als seus companys de formació política i per a la seva família, que ha seguit l'acte des de primera fila.

La família de Salvador Illa, a primera fila, durant l'acte de presa de possessió del nou president de la Generalitat
Familiars de Salvador Illa han seguit des de primera fila la presa de possessió del nou president del govern (3cat)

Salvador Illa ha tancat el discurs amb un "visca Catalunya", que ha precedit el cant d'"Els segadors".

El discurs de Salvador Illa es pot veure íntegrament aquí:


Illa tanca l'arribada dels càrrecs polítics

El nou president de la Generalitat, Salvador Illa, ha estat l'últim d'arribar a l'acte, a les 12 en punt del migdia.

Illa arriba al Palau de la Generalitat agafat de la mà de la seva dona, Marta Estruch
Salvador Illa ha arribat a les dotze acompanyat de la seva dona, Marta Estruch (ACN/Blanca Blay)

El president sortint, Pere Aragonès, ha estat dels més matiners i ha arribat al Palau de la Generalitat a tres quarts d'onze, per a l'acte en què ha cedit el testimoni al seu successor.

Aragonès rep Illa amb una encaixada de mans
Aragonès, que ha estat dels primers a arribar, ha rebut Illa abans de començar l'acte de presa de possessió (ACN/Marc Font)

És la segona vegada en poques hores que s'han trobat el president electe i el president sortint, Salvador Illa i Pere Aragonès, després que aquest divendres fessin la primera reunió de traspàs entre presidents, en què van tractar qüestions relacionades amb el funcionament de la institució i els principals reptes del país.

Poc abans de dos quarts de dotze, també ha arribat el president del Parlament, Josep Rull.

Josep Rull, durant l'acte de presa de possessió de Salvador Illa com a president del govern
El president del Parlament, Josep Rull, ha llegit el reial decret de nomenament abans que Illa hagi promès el càrrec (ACN/Marc Font)

L'expresident José Montilla ha estat rebut amb crits d'"Illa i Montilla" i "Visca Catalunya socialista!".

Montilla somriu a l'entrada del Palau de la Generalitat, on l'han rebut partidaris del PSC
L'expresident socialista José Montilla ha arribat al Palau de la Generalitat poc després d'un quart de dotze (Europa Press/Alberto Paredes)

El 126è president de la Generalitat, Jordi Pujol, també ha assistit a l'acte, acompanyat del seu fill Oriol Pujol.

Jordi Pujol arriba al Palau de la Generalitat acompanyat del seu fill Oriol
L'expresident Jordi Pujol ha arribat acompanyat del seu fill Oriol (EFE/Quique Garcia)

Els expresidents Artur Mas i Quim Torra també han estat presents a la presa de possessió d'Illa.

A l'acte, també hi han assistit membres d'altres partits que conformen el Parlament. No hi han hagut, però, membres de Vox ni d'Aliança Catalana, que no han estat convidats a l'acte. Tampoc hi han assistit membres de la CUP.
 

El govern espanyol fa costat a Illa

Per part del govern espanyol, el primer d'arribar ha estat el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, de Sumar. Minuts després, ho han fet el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, i el ministre Jordi Hereu.

Al final de l'acte, la vicepresidenta primera del govern, Maria Jesús Montero, ha celebrat la investidura d'Illa i ha dit que comptarà amb "la lleialtat i la col·laboració institucional" del govern d'Espanya que l'"acompanyarà, com ha acompanyat sempre tots els presidents de Catalunya".

Montero també s'ha referit a l'acord d'investidura del PSC amb Esquerra i, més concretament, al nou model de finançament singular que proposa. La vicepresidenta ha dit que "el partit socialista avala i dona suport en la seva totalitat a l'acord subscrit entre el PSC i ERC" i ha afegit que impulsarà les modificacions legislatives necessàries:

"Hi ha qüestions que tenen a veure amb canvis normatius i haurem de ser capaços de concertar l'acord i el diàleg amb altres forces polítiques de l'arc parlamentari. Vull destacar que si l'acord té un senyal d'identitat és el de la solidaritat amb la resta de territoris."


Partidaris i detractors d'Illa a la porta de Palau

Fora de Palau, a la plaça Sant Jaume, alguns centenars de persones s'han aplegat per rebre el nou president de la Generalitat.

Imatge aèria de la plaça Sant Jaume, amb alguns centenars de persones esperant per rebre Illa
Alguns centenars de persones esperen l'arribada d'Illa a la plaça Sant Jaume (3cat)

A plaça Sant Jaume s'han pogut sentir crits de suport a Illa, però també s'hi han vist cartells contraris al nou president.

Partidaris i detractors d'Illa el reben a l'entrada del Palau de la Generalitat
Ciutadans favorables i contraris al nou president s'apleguen a plaça Sant Jaume (EFE/Quique Garcia)


Primers noms del govern confirmats

Ara que Salvador Illa ja ha pres possessió com a president, està previst que faci pública la composició del nou govern en els pròxims dies. De moment, s'ha confirmat que el conseller de la Presidència serà Albert Dalmau, fins ara gerent de l'Ajuntament de Barcelona.

El secretari del govern serà Javier Villamayor, coordinador general de la Diputació de Barcelona i un dels negociadors de l'acord d'investidura amb Esquerra. I el cap de gabinet de Salvador Illa serà Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera i president de la Federació de Municipis.

Són uns noms que se sumen als que Illa va anunciar al debat electoral de 3Cat: el de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a consellera d'Interior, i el del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, com a nou director general de la Policia. Tots dos hauran de gestionar el delicat moment que viu el cos policial després que no aconseguissin detenir Carles Puigdemont a Barcelona.

Una agenda de govern marcada pels acords amb ERC i Comuns

El nou executiu liderat per Salvador Illa haurà de donar compliment als acords que els socialistes van tancar amb ERC i Comuns a canvi de garantir-li els vots suficients per a la investidura.

Amb els republicans han pactat un finançament singular, mesures en defensa de la llengua catalana, una convenció sobre la resolució del conflicte polític i la continuïtat de diverses polítiques del govern Aragonès.

Pel que fa als Comuns, el PSC va aconseguir el seu suport a canvi d'ampliar el parc social d'habitatge, d'aplicar un topall al preu dels lloguers de temporada o de tancar la porta al desplegament del projecte Hard Rock al Camp de Tarragona.

 

ARXIVAT A:
PSCGeneralitat de CatalunyaSalvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut