Salvador Illa, en el discurs de la Diada: "Tothom que ve a millorar Catalunya és català"

En el seu primer discurs institucional des que és president, Illa ha fet una crida a la integració de la immigració, en drets i en deures, i a una millora en els serveis públics

Actualitzat

Just un mes després de ser investit president de Catalunya, Salvador Illa ha fet el seu primer discurs institucional de la Diada de l'11 de setembre. En aquests trenta dies, Illa ha fet prou gestos per deixar entreveure per on anirà el seu mandat polític. Com, per exemple, visitar Poblet i Montserrat, dos referents de la història, del catalanisme i, òbviament, del cristianisme.

I ho ha volgut destacar en aquesta primera al·locució televisiva de la Diada; arrelar-se en la història per projectar-se al futur millorant els serveis públics. I la mateixa setmana que ha començat el curs, el president Illa ha destacat el paper de l'escola, com la Salvador Dalí de Figueres, que va visitar dilluns.

"Tinc la plena convicció que una nació pròspera i justa per a tothom es construeix de debò a les aules, als centres d'atenció primària, a les biblioteques, als casals de la gent gran i als carrers i places d'uns barris segurs", ha assegurat. I ha continuat:

"Per això és tan important que els serveis públics de Catalunya recuperin l'excel·lència que els ciutadans i ciutadanes us mereixeu. Atendre aquesta prioritat ens farà millors com a país."

Illa, doncs, no refusa utilitzar el concepte "nació" i citar els referents polítics. Sota l'atenta mirada del bust del president Josep Tarradellas (l'arxiu del qual es troba a Poblet), el 133è president de la Generalitat vol impulsar el projecte socialdemòcrata que diu defensar, sintetitzat en el lema "unir i servir".

Un eslògan de campanya utilitzat durant la primavera passada i que ha volgut adaptar a la presidència. Illa ha reconegut els perills i les oportunitats d'una societat sempre canviant, per això --diu-- cal centrar-se en el que uneix els catalans:

"Per esquivar els riscos i aprofitar les oportunitats és important que posem l'accent en allò que ens uneix. Per esquivar els riscos i aprofitar les oportunitats cal que confiem en nosaltres mateixos, en Catalunya i en la seva pluralitat."


L'accés a l'habitatge, els salaris dignes, la igualtat entre homes i dones i el fenomen migratori han estat presents també en el primer discurs de la Diada del president Illa en el qual ha repetit que Catalunya ha estat sempre terra d'acollida i solidària.

"Ciutadans i ciutadanes de Catalunya: tothom que ve a millorar Catalunya és català. Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres."


En el seu primer discurs com a president, Salvador Illa ha volgut encomanar optimisme sense deixar de recordar que queda molta feina per fer. Pel president, Catalunya ha de ser "un projecte col·lectiu que ens vinculi a tots i totes sense distincions".

 

ARXIVAT A:
11SGeneralitat de CatalunyaSalvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut