Guia pràctica per informar-te bé sobre el coronavirus

Salut: "Seguim en fase de contenció del coronavirus però estem preparats per a mesures més estrictes"

Per no arribar al punt de tancar escoles i treballar des de casa, Vergés ha subratllat la importància de "conèixer l'origen dels casos" i tenir controlades les línies de transmissió

Juli Rodés AlmerActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a la calma arran de certa sensació d'alarma que hagin pogut crear mesures per contenir el coronavirus en algunes regions d'Espanya i Itàlia. Ha remarcat que, ara per ara, només les persones vulnerables han d'alterar la seva vida quotidiana.

"Avui en dia no tenim evidència que el coronavirus circuli lliurement per Catalunya. Per tant, la recomanació general per canviar la vida normal no cal. Sí en la població fràgil, no en la població general."

"Les persones fràgils han de limitar la vida social. És positiu que persones amb malalties cròniques o que segueixin tractaments immunodepressors limitin desplaçaments, i els familiars els ajudin."


Vergés ha reiterat que "la millor protecció quan no hi ha vacuna contra un virus és l'autoprotecció individual" i que "si es fa cas dels consells, és la millor manera de contenir aquesta epidèmia".

També ha apel·lat a la solidaritat i a la responsabilitat individual, per exemple, de les persones que conviuen amb gent gran o d'aquelles que han viatjat a zones de risc. I, especialment, de les persones que tinguin febre:

"Que les persones que tinguin tos i febre es quedin a casa. No vagin a treballar."


En aquest sentit també ha parlat de la conveniència de limitar el nombre de visites a les residències de gent gran, que és un col·lectiu vulnerable.


Preparats per altres escenaris

Vergés ha volgut remarcar que "no està passant res que no faci setmanes que sabíem que passaria, no està passant res que no estigués previst".

Amb tot, ha reconegut que cal estar preparat per un augment de casos de coronavirus a Catalunya, perquè, "inevitablement, hi serà".

 

Alba Vergés, consellera de Salut, diu que "no està passant res que no estigués previst"


En declaracions al programa "El matí de Catalunya Ràdio", Vergés ha defensat: "No cal avançar escenaris, però sí preparar-nos per a tot tipus d'escenaris". I ha assegurat que el govern ja ho està fent, en contacte amb diversos sectors.

Ha reconegut: "Els últims dies s'intensifica el nombre de casos, va pujant, aquesta és la tendència i, per tant, ens estem preparant per a un augment de casos fort".

"Estem preparats per si arriben mesures més estrictes. Avui no puc dir que es tanquin escoles i universitats com a Madrid, però és possible."


També ha volgut aclarir que adoptar mesures més restrictives com les que ja són vigents a Madrid i a Vitòria, que suposen "una baixada de ritme de tota la societat", és una cosa que "no depèn d'una xifra concreta de casos, sinó, sobretot, de com coneixes els casos nous, i si són brots impactants, de molta gent i de forma descontrolada".
 

300 sanitaris aïllats

Vergés ha explicat que "hi ha uns 300 professionals sanitaris aïllats" perquè han estat en contacte amb persones que han donat positiu.

Ha defensat que aquestes mesures d'aïllament són "la millor manera de no tensionar més el sistema i poder-nos mantenir i, sobretot, preparar-nos per l'augment de casos, que hi serà. Inevitablement, hi serà".

 

Vergés no veu motiu, ara per ara, per suspendre el Saló de l'Ensenyament

 

Educació no assistirà al Saló de l'Ensenyament

Quan se li ha preguntat pel Saló de l'Ensenyament, una cita anual de milers d'estudiants, que s'ha de fer la setmana que ve, la consellera ha afirmat que "avui no hi una raó objectiva que ens digui que s'hauria de tancar".

Vergés, però, ha afegit que el govern està en converses amb Fira de Barcelona i que "hi ha uns dies de marge".

Hores més tard, la conselleria d'Educació ha anunciat que no participarà a la propera edició del Saló de l'Ensenyament, prevista entre el 18 i el 22 de març. A més, el departament insta les direccions dels centres a anul·lar les visites d'alumnes i professors al certamen.

Fonts de Fira de Barcelona citades per l'agència ACN apunten que estan estudiant ajornar el Saló de l'Ensenyament fins a finals d'abril o principis de maig. La decisió definitiva es prendrà en les properes hores, d'acord amb el govern de la Generalitat.

 

L'estand de la UAB al Saló de l'Ensenyament de l'any 2018
L'estand de la UAB al Saló de l'Ensenyament de l'any 2018 (ACN / Selene Pernas)

 

El departament també ha instat els centres educatius a anul·lar les activitats que es facin fora dels centres i impliquin professorat, alumnat i personal no docent de diverses escoles.

La mesura afecta esdeveniments com poden ser cantades de diferents corals escolars o concursos de robòtica. Totes aquelles activitats que impliquin un únic centre, com poden ser excursions o colònies, sí que es poden mantenir. 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut