Imatge d'arxiu de Josep Pàmies
Imatge d'arxiu de Josep Pàmies (ACN/Albert Lijarcio)

Salut es querella contra el pagès Josep Pàmies per comercialitzar "substàncies nocives"

El departament l'acusa d'elaborar, subministrar i comercialitzar clorit de sodi a diversos col·lectius, com per exemple, a infants amb autisme

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut s'ha querellat contra el pagès Josep Pàmies i l'associació Dolça Revolució per comercialitzar "substàncies nocives per a la salut" i fer-ne difusió en col·lectius vulnerables, com per exemple en infants amb autisme.

L'associació de Pàmies promou l'ús de l'anomenada Solució Mineral Miraculosa, MMS en les seves sigles en anglès (Miracle Mineral Solution), producte que conté clorit de sodi i que està prohibit per l'Agència Espanyola de Medicaments, ja que pot generar greus impactes en la salut de qui en consumeixi.

Salut recorda que el clorit de sodi és un producte que, ingerit, pot provocar dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea, intoxicacions, fallada renal i metahemoglobinèmia.

La Generalitat denuncia que l'associació de Pàmies fa publicitat al seu web de les "suposades propietats curatives del clorit de sodi i del diòxid de clor" i  que publica el testimoni de diverses persones sobre pretesos beneficis per a la salut que han experimentat.

En la web, l'associació difon diverses xerrades sobre el tema, una de les quals ja va provocar dues sancions de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària.

La querella considera que tant Josep Pàmies, fundador i vicepresident de l'associació, com la seva presidenta, Maria Dolors Roma Bernas, són responsables d'haver elaborat i comercialitzat "productes nocius per a la salut" i d'haver "fomentat o incitat lesions a persones menors d'edat o discapacitades necessitades d'especial protecció".

 

El clorit de sodi, un desinfectant comercial

El clorit de sodi és un potent agent oxidant amb múltiples aplicacions comercials. Barrejat amb una solució d'aigua i altres àcids, deriva a diòxid de clor.

Totes dues substàncies s'utilitzen comercialment per al blanqueig i decapat de tèxtils, pasta i paper o com a desinfectant en el tractament d'aigües municipals i com a component en gels terapèutics.

El suposat remei publicitat per l'associació Dolça Revolució, la Solució Mineral Miraculosa, o MMS, conté aquests químics: "Tot i que en la pàgina web es tracta com a 'remei casolà', és considerat com un medicament il·legal per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS)", diu la querella.

El text també cita un informe emès pel Servei de Farmacologia de l'Hospital Universitari del Vall d'Hebron, que apunta que el clorit de sodi "és un potent agent oxidant" perillós per a la salut:

"Aquests efectes adversos són resultat de la toxicitat de l'MMS sobre el sistema digestiu, i pot donar lloc a hipertensió arterial i deshidratació, i causar danys intestinals, hematològics i respiratoris. També s'han observat afectacions en la reproducció, en el desenvolupament neurològic i en la funció de la tiroide."

La querella recorda que diverses organitzacions internacionals han acreditat els efectes adversos per a la salut del clorit de sodi, com ara la Food and Drug Administration dels Estats Units, el Health del Canadà, el BFarm alemany o la mateixa Organització Mundial de la Salut.

Diverses sancions contra Pàmies

Pàmies i l'associació Dolça Revolució ja van ser sancionats amb dues multes de 600.001 euros per promocionar el clorit de sodi en un acte a Balaguer el setembre del 2023 i que després va difondre per internet, tot i que la conselleria havia ordenat que se suspengués.

Llavors l'esdeveniment va aplegar un centenar de persones. El Col·legi de Metges de Lleida havia denunciat l'acte a la Fiscalia després que diverses entitats de persones amb autisme i familiars denunciessin la celebració de la conferència i en demanessin la suspensió.

El Departament de Salut també va sancionar amb 120.000 euros Josep Pàmies per promocionar productes fets amb plantes que prometien curar el càncer i la leucèmia, i per la promoció de l'MMS.

Anar al contingut