
Els paràmetres que permetran a les regions sanitàries superar les fases de la desescalada
La Conselleria farà arribar durant les pròximes hores al govern espanyol aquesta proposta, basada en regions sanitàries
S'acosta la data límit perquè les comunitats autònomes facin arribar a Madrid els seus plans de desescalada. La Conselleria de Salut ja té enllestits els informes que demanen passar, o no, a la fase següent de desconfinament, a la fase 1.
Catalunya enviarà aquesta informació per a les nou regions sanitàries, que és com es divideix aquí el territori en termes d'atenció sanitària.
La proposta del govern recull que només tres d'aquestes regions avancin cap a la desescalada a partir de dilluns que ve: són les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran.
Un cop tingui aquesta proposta, el govern espanyol estudiarà cas per cas per decidir qui pot seguir endavant amb la desescalada. Per determinar-ho es tenen en compte diferents paràmetres de resposta davant la possiblitat de rebrots.
Capacitat d'incrementar llits d'UCI i d'aguts
Cada regió sanitària ha d'assegurar, si vol passar a la següent fase, que és capaç d'incrementar ràpidament la capacitat d'atendre els malalts de Covid a l'hospital. Això vol dir tenir el personal sanitari per fer-ho i els equips de protecció individual.
En un màxim de cinc dies han de poder instal·lar entre 1,5 i 2 UCI per cada 10.000 habitants. Això a Catalunya es tradueix, a màxims, en 1.500 llits d'UCI. I durant el pic de l'epidèmia se'n van arribar a tenir més de 2.000, per tant, es compliria amb escreix aquest criteri.

Tampoc preocupa la capacitat requerida de fins a 30.000 llits de pacients aguts habilitant hotels, pavellons o palaus de congressos.
Atenció primària
Un altre aspecte clau és poder identificar i contenir els nous casos de contagi. L'informe demana quines estratègies es tenen per enfortir l'atenció primària, que ha de garantir que està preparada per poder fer el test diagnòstic de PCR a qui sigui sospitós de tenir la Covid.

Pel que fa als laboratoris, han de ser capaços de processar, en un màxim de dos dies, totes les proves.
A més, el sistema ha de poder detectar i posar en quarantena tots els contactes dels positius.
La Conselleria ha anunciat la contractació de 200 persones més per fer aquest seguiment de contactes, però no consta cap reforç específic dels equips d'atenció primària.
Pla de contingència de les residències de gent gran

Un altre dels punts delicats: les residències de persones grans. El Ministeri no hi ha marcat límits concrets, però sí que demana que totes tinguin els seus plans de contingència, per poder aïllar els positius dels negatius. També demana saber quantes residències han tingut algun cas o mort els últims 14 dies.
Per acabar, a l'informe cal detallar quines mesures de prevenció s'estan implementant i quines es preveuen per a la següent fase, per evitar la propagació del virus. El control i previsió de restriccions de la mobilitat n'és un punt específic.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut