Rècord de visites als CAP: Salut demana no anar-hi i dona per bo el positiu dels autotests

Els CAP han atès 60.000 persones aquest dilluns i la conselleria demana que els positius per autotest no hi vagin excepte si els símptomes són greus

Redacció/AgènciesActualitzat

El Departament de Salut recomana a les persones que són positius de covid-19 per test d'antígens que no vagin al centre d'atenció primària (CAP) si no tenen símptomes o en tenen de lleus, com ara mal de cap o febrícula.

La recomanació es fa en un context d'escalada de les infeccions i d'augment de la pressió assistencial al primer nivell de la xarxa sanitària.

L'atenció primària ha registrat aquest dilluns el rècord de visites per covid en tota la pandèmia: gairebé 60.000 en un sol dia, una dada que encara podria augmentar per l'efecte de les festes de Nadal.

És per això que Salut fa un recordatori dient que les persones amb covid han d'aïllar-se 10 dies al domicili, sense dirigir-se al CAP a fer-se una altra prova.


Són indicacions del procediment d'actuació enfront de casos d'infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2 en fase II de mitigació. També indica que si els símptomes no són greus es pot contactar telemàticament amb el CAP per comunicar el positiu i que s'inclogui a la història clínica de l'afectat.

El protocol del qual informa Salut estableix que la persona afectada rebrà un missatge a través de telefonia mòbil en què podrà reportar els contactes estrets.

En cas que calgui la baixa, la recomanació també és contactar "preferiblement" de forma telemàtica amb el CAP o per telèfon i tramitar-la a través de l'SMS de ContacteCovid.cat.

Si els símptomes empitjoren o la persona es troba malament, sí que es recomana anar al centre d'atenció primària o trucar al 112. En concret, Salut considera que s'hi hauria d'anar si es té febre més alta de 38 durant tres dies o sensació d'ofec.


Rècord de visites

Els CAP van registrar 60.000 visites per covid aquest dilluns, un 25% més que durant el pic de la cinquena onada, quan van arribar a fregar les 50.000.

La directora assistencial de l'Atenció Primària, Ariadna Mas, ha explicat a RAC1 que l'atenció primària està centrada en el coronavirus i que només es manté allò no ajornable: les visites a embarassades, nounats i situacions de més risc i que no es poden deixar per més endavant.

Per això Mas ha insistit que no cal anar al CAP si es dona positiu en un test d'automostra perquè "no aporta res" repetir la prova.

Tot plegat enmig d'unes xifres de "rècord absolut" i que Mas creu que encara aniran a més per l'efecte de les interaccions del Nadal i que queden "dues setmanes fortes".

Diu, però, que esperen que de la mateixa manera que el creixement ha estat explosiu, el decreixement també ho sigui.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19Òmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut