
Salut crea dues UCI mòbils per atendre pacients complexos arreu del territori
Estan formades per professionals del SEM i dels principals hospitals especialitzats catalans i donaran assistència als hospitals comarcals
Salut ha posat en marxa dues unitats mòbils de cures intensives que es mouran per tot Catalunya per poder atendre persones amb un alt risc de morir si no reben una assistència molt especialitzada de forma ràpida.
Són dues UCI operades pel Sistema d'Emergències Mèdiques en què participen també professionals de grans hospitals especialitzats, com ara el Vall d'Hebron, l'Hospital Clínic, Sant Pau, Bellvitge i el Germans Trias i Pujol.
"La idea és que, tant si vius a Tortosa com a la Seu d'Urgell, Cassà de la Selva o on sigui, les teves oportunitats si tens una malaltia molt greu, la Covid-19 o d'altres, siguin les mateixes que si vius a l'Eixample de Barcelona o a l'Hospitalet de Llobregat, per exemple", afirma el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella.
Per això, aquestes unitats mòbils es traslladen a hospitals comarcals o altres centres d'arreu de tot el territori per donar suport en els casos de pacients complexos que requereixen una atenció més especialitzada. Poden atendre, per exemple, casos de xocs cardiogènics, hipotèrmies accidentals, insuficiències respiratòries, col·lapses de diferents òrgans o pacients neurocrítics.
Depenent de la situació de cada pacient se'l pot atendre allà on es trobi o bé se'l pot traslladar a un hospital més gran.
En cadascuna d'aquestes unitats hi treballen cinc persones: un metge i una infermera intensivista dels grans hospitals de referència, i un metge, una infermera i un tècnic en transport sanitari del SEM. En aquests equips hi participaran fins a 70 professionals que estaran organitzats en torns per cobrir les 24 hores al dia, cada dia.
Avantatges respecte a l'helicòpter
Respecte al trasllat amb helicòpter, Salut defensa que l'UCI mòbil aporta beneficis perquè sempre es pot desplaçar per carretera i no està limitada per les condicions meteorològiques o per si els hospitals tenen prou superfície per aterrar o enlairar-se.
A més, permet desplaçar també un camió amb l'equipament del sistema per oxigenació de membrana extracorpòria (ECMO), una tecnologia capdavantera indicada per a pacients en xoc cardiogènic o amb insuficiència respiratòria en risc vital quan els tractaments o cirurgies convencionals no han funcionat.
L'ECMO assumeix les funcions dels pulmons i del cor mentre el pacient es cura de la patologia de base i s'ha utilitzat també en casos greus de Covid.
I és que, segons la directora de l'Àrea Assistencial del CatSalut, Xènia Acebes, la pandèmia de la Covid "ha fet molt peremptòria la necessitat de treballar de forma coordinada i veient tots els recursos de la xarxa com un de sol".
Les dues UCI mòbils van començar a funcionar a mitjans de novembre. El projecte té un cost de 3 milions d'euros, que inclou els vehicles i la incorporació dels professionals de les UCI dels hospitals al SEM.
- ARXIVAT A:
- SalutCoronavirus