Salman Khan (EFE)

Salman Khan, el mestre que regala coneixement al món a través d'una acadèmia en línia

El matemàtic i enginyer nord americà, guardonat amb el Premi Princesa d'Astúries de cooperació internacional
Judith Casaprima Actualitzat
TEMA:
Educació

Salman Khan creador de la Khan Academy, ha estat un revulsiu en el món de l'educació i la pedagogia. Aquest nod-americà de 43 anys, matemàtic i enginyer, ha creat un sistema d'ensenyament  accessible a tothom a través d'una escola digital revolucionària. El lema de Khan és: "Només has de saber una cosa: que pots aprendre qualsevol cosa".

La Khan Academy és una plataforma en xarxa sense ànim de lucre i d'accés gratuït, proporciona coneixement, classes i material pedagògic a més de 60 milions de persones a 190 països del món.

Salman Khan ha estat guardonat amb el premi Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional 2019 pel "format original i transformador" que ofereix "formació per a qualsevol edat i a qualsevol lloc del món".

"El mestre del món"

La capacitat pedagògica, la seva visió de futur i el seu mètode innovador han convertit Salman Khan en "el mestre del món" avalat pels milions d'usuaris del seu mètode en línia.

Salman Khan, de mare índia i de pare de Bangladesh, va néixer el 1976 en un barri humil de Nova Orleans, a Louisiana, als Estats Units. Després de passar per l'escola pública va estudiar a l'Institut Tecnològic de Massachusetts. Allà es va llicenciar en matemàtiques, enginyeria i ciències informàtiques. Més tard va fer un màster de direcció d'empreses a la Universitat de Harvard.

 

Tots els continguts docents de la Khan Academy són gratuïts

 

La Khan Academy

Fa més de 10 anys va posar en marxa la seva idea des de la seva casa familiar a Silicon Valley. De fet, l'origen de tot plegat s'ha de remuntar al 2004 quan Salman Khan va començar a ajudar la seva cosina de 12 anys fent-li classes de matemàtiques. Com que estaven en ciutats diferents, aquelles primeres classes les feia per telèfon.

Els bons resultats van fer que corregués la veu i aviat es va veure donant classes a una quinzena de fills d'altres familiars i amics. El 2006 va deixar de fer-ho per telèfon i algunes aplicacions informàtiques i va començar a fer vídeos de les seves lliçons, molt senzilles, d'àlgebra i matemàtiques, que pujava a YouTube. I van començar a ser vistos per milers de joves que demandaven més lliçons i més matèries.

Fins que el 2008 fa un pas més i crea, amb l'ajuda de la seva dona, la Khan Academy, a la qual es dedica plenament des del 2009, quan abandona la seva feina en un fons d'inversions.


Importants suports

I dos anys més tard van començar a rebre les primeres donacions consolidant el projecte. Li han donat suport multimilionaris com Carlos Slim, Google, The O'Sullivan foundation, o la fundació de Melinda i Bill Gates, que va decidir fer una aportació d'un milió i mig de dòlars en comprovar el  bon resultat del mètode Khan en un dels seus fills.

El 2014 Khan ja va rebre el premi Heinz. La revista Time l'ha inclòs en la llista de les 100 persones més influents del món. I ha firmat convenis de col·laboració amb entitats de rellevància internacional com la NASA, el Museu d'Art Modern de Nova York, MoMa, l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia, o el MIT, on va estudiar.

 

Hi ha més de 20.000 vídeos disponibles en 30 idiomes

 

Ensenyament gratuït per a tothom

Actualment la Khan Academy té més de 20.000 vídeos disponibles en més de 30 idiomes, que s'han visualitzat més de 1.400 milions de vegades, fomentant el concepte de "classe invertida".

L'instint pedagògic de Khan l'ha portat a donar la volta al mètode tradicional d'ensenyament i anima els estudiants a preparar la teoria i destinar el temps de la classe a la part més pràctica.

Des de les primeres lliçons d'àlgebra i matemàtiques s'han ampliat els continguts a altres matèries de ciència, història o gramàtica.

En un primer moment els continguts estaven dirigits als estudiants però també s'ha convertit en una eina útil per a professors que busquen complementar les seves classes a l'aula, proporcionant material addicional.

La plataforma web de l'acadèmia ofereix la possibilitat de seguir el progrés individual dels alumnes. Els vídeos permeten als alumnes tornar enrere o tornar-los a veure i avançar cada un al seu ritme.

La idea de "regalar coneixement al món" de Salman Khan ha inspirat altres persones com l'enginyer David Calle, que va crear a Espanya el 2011 la web Unicoos.

ARXIVAT A:
Educació Cultura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut