Efectius del cos de Bombers durant el febrer, en un incendi a Tortosa (Ajuntament Tortosa)

S'activa el pla Alfa per risc d'incendis forestals aquest cap de setmana

Les ratxes de vent fortes, la humitat baixa i les temperatures altes fan créixer el perill d'incendis forestals quan encara no és primavera

RedaccióActualitzat

La Generalitat activa el nivell 2 del pla Alfa per l'alt risc d'incendis a partir d'aquest dissabte. Hi ha 21 comarques afectades, sobretot al sud-oest del país. El cos d'Agents Rurals ha fet una crida a extremar les precaucions davant d'un episodi de temperatures altes i vent de Ponent.

El vent fort ha provocat diverses incidències durant el matí d'aquest dissabte, especialment al litoral central del país. Des de primera hora de la tarda, però, Protecció Civil ha desactivat l'alerta del pla Ventcat i l'ha rebaixat a prealerta.


Segons fonts del govern, s'han suspès més de 24.800 activitats previstes durant aquest període, a partir de les 12 de la nit d'aquest divendres. Entre les accions prohibides hi ha les cremes de restes vegetals o els focs per motius d'esbarjo.

Al mapa d'alerta hi consten, en vermell, les comarques on s'ha activat el nivell 2, amb perill alt o molt alt. De color groc, les que estan en nivell 1 de perill moderat o alt.

 

No es descarta que el nivell 2 es pugui ampliar a més comarques durant el cap de setmana, en funció de com evolucionin les previsions meteorològiques. Les ventades d'aquest divendres han obligat a activar la fase d'alerta del pla Ventcat, que ara ja ha passat a prealerta.

 

L'activació del pla Alfa està motivada per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l'entrada de vent de Ponent, juntament amb la sequera acumulada, que faran incrementar el perill d'incendi forestal.

Divendres i dissabte preocupen especialment les zones on hi ha més sequera acumulada, especialment el litoral i prelitoral de Barcelona.

Pel que fa a diumenge, es preveu que entri vent de tramuntana, que farà incrementar també el perill al litoral i prelitoral de Girona, on també hi ha un dèficit acumulat de pluges.
 

L'escala del pla Alfa

Les situacions de perill del pla Alfa es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca. El zero és el nivell baix i el tres, el nivell extrem de perill d'incendi.

L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i el desplegament de determinades actuacions preventives

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut