Una persona consultant un telèfon mòbil

S'activa el 024, el nou telèfon gratuït, anònim i confidencial per prevenir el suïcidi

Es posa en marxa aquest dimarts i estarà operatiu les 24 hores de cada dia de l'any
Redacció
TEMA:
Salut Mental

El 024 és el nou número de telèfon que està pensat per ajudar les persones que tinguin una conducta suïcida. L'ha presentat aquest dilluns el Ministeri de Sanitat sota el lema "Truca a la vida" i entrarà en funcionament aquest dimarts.

Es tracta d'un telèfon gratuït, anònim i confidencial. Estarà operatiu les 24 hores de cada dia de l'any i el gestionarà la Creu Roja, que comptarà amb un grup de psicòlegs i especialistes.

S'ha posat en marxa després de peticions i iniciatives d'associacions, col·lectius i partits polítics per millorar l'estratègia d'atenció a la salut mental a Espanya.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que el projecte ajudarà moltes persones, i que pretén eliminar l'estigma i ser una "trucada a l'esperança per a aquelles persones a qui el seu patiment ha portat al límit de les seves forces", ha afegit.

Amb el telèfon 024 es posa en marxa una demanda social "a la qual s'ha donat una resposta ràpida i urgent, tal com demana la realitat", segons Darias.

La ministra Darias en el moment de la presentació del 024 (EFE/Sergio Pérez)

L'equip de la Creu Roja alertarà els serveis d'emergència

Tal com ha explicat Fátima Cabello, subdirectora de l'Àrea de Coneixement de Salut de Creu Roja, el servei oferirà suport emocional per a l'atenció, prevenció i diagnòstic de les persones que ho necessitin, així com familiars i persones pròximes.

El personal que atengui la trucada analitzarà el cas i alertarà els serveis d'emergència per evitar el suïcidi.  

Amb la pandèmia s'ha evidenciat la necessitat de blindar les polítiques públiques que fan referència a la salut mental. Durant els moments més àlgids de la covid-19, els intents de suïcidi en adolescents va augmentar un 27%.

Barcelona ja disposa d'un número per prevenir els suïcidis

Barcelona compta des de principis d'agost de 2020 amb un telèfon d'atenció al suïcidi (900 92 55 55) que funciona les 24 hores, i amb un punt d'atenció per oferir suport a l'entorn més proper de les persones amb conductes suïcides.

El va posar en marxa l'Ajuntament de Barcelona en el marc de l'estratègia de prevenció del suïcidi a la ciutat i el servei funciona en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança.

Precisament, la Comissió Europea va guardonar la setmana passada aquesta línia telefònica amb un dels EU Health Award 2021 en reconeixement de l'esforç per prevenir i atendre l'increment dels problemes de salut mental derivats de la covid.

Catalunya compta amb el pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025, que té com a objectiu reduir el 2030 la taxa de temptatives i morts per suïcidi. En aquest cas, el telèfon 061 Salut Respon és la via per a l'atenció no presencial al suport i a l'acompanyament.

ARXIVAT A:
Salut Salut Mental
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut