Les tropes russes arriben a les portes de Kíev en el primer dia d'invasió d'Ucraïna

L'exèrcit rus ha aconseguit el control de la zona de Txernòbil, inclosa la central nuclear

Judith Casaprima Sagués / Ramon Radó i TrillaActualitzat

L'ofensiva russa a Ucraïna s'ha accelerat en la primera jornada de la invasió. Totes les mirades es dirigeixen a la capital, Kíev, objectiu prioritari de l'atac rus, on des de primera hora del dia hi ha hagut bombardejos i cap on avancen les tropes russes.

Aquest dijous a la tarda, l'exèrcit rus ha anunciat que la primera jornada d'invasió d'Ucraïna ha estat "un èxit". "Totes les tasques assignades als grups militars de les forces armades de la Federació Russa per aquesta jornada s'han completat amb èxit", ha declarat la portaveu del Ministeri de Defensa, Ígor Konatxenov.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa ucraïnès ha admès als periodistes que les tropes que han entrat des de Bielorrúsia avancen cap a la capital i ja serien a pocs quilòmetres de Kíev.

La sensació que es viu a Kíev és que la capital podria quedar controlada en poques hores, si les tropes ucraïneses no són capaces de defensar la ciutat.


L'exèrcit rus conquereix Txernòbil

Les tropes russes ja haurien passat la zona d'exclusió nuclear de Txernòbil i s'haurien fet amb el control de l'antiga central nuclear.

Hores abans, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, havia denunciat que les tropes russes intentaven "capturar la central", on les tropes ucraïneses "estan donant la seva vida perquè la tragèdia de 1986 no es repeteixi".


Les tropes russes haurien conquerit l'aeroport militar d'Hostómel, també conegut com d'Antonov, a una trentena de quilòmetres de Kíev.

Rússia ha assegurat que el controlava, però Ucraïna assegura que encara hi ha combats i que l'aeroport no el controla ningú. De fet, l'assesor presidencial Alexéi Arestóvitx ha arribat a assegurar que les tropes ucraïneses s'han fet amb el control de la infraestructura.

L'aeroport Antonov, a Ucraïna
L'aeroport Antonov, a Ucraïna (Wikimedia Commons/Oleg Bealyakov)


Toc de queda a Kíev

Les autoritats ucraïneses han declarat el toc de queda a la capital del país, davant la situació causada per l'ofensiva russa. El toc de queda és vigent entre les deu de la nit i les set del matí.

"És una mesura obligada, però necessària en les condicions actuals d'agressió militar i llei marcial", ha escrit l'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkó.

Kiev és aquest dijous una ciutat aturada, on als carrers no hi havia pràcticament ningú, ja des d'abans del toc de queda, com es veu en aquest vídeo de l'enviada especial de Catalunya Ràdio, Cèlia Cernadas:


A la capital ucraïnesa les sirenes han anat sonant durant tot el dia i s'han sentit explosions a distància. A última hora del dia, s'han començat a desplegar per la ciutat les milícies territorials.

El toc de queda se suma a la llei marcial que ha imposat el govern ucraïnès a tot el país coincidint amb l'atac rus. La llei marcial atorga facultats extraordinàries a les forces armades i a la policia, en l'administració i el manteniment de l'ordre públic.

Estat en què ha quedat el pas fronterer de la regió de Kíev després dels enfrontaments amb tropes russes (Reuters)


Èxode de ciutadans i el metro com a refugi

Com a conseqüència de l'atac rus, part de la població s'ha refugiat en soterranis o al metro. Altres marxen de la ciutat cap a segones residències en zones més rurals, menys problemàtiques en cas d'invasió, on hi ha menys problemes d'abastiment.

D'altres han marxat de la capital amb l'objectiu de sortir del país cap a les fronteres de Polònia, Moldàvia i altres països aliats com Romania, Hongria o Eslovàquia.

Segons l'ACNUR, en aquest primer dia d'invasió almenys 100.000 persones han hagut de deixar casa seva. La portaveu de l'organisme, Shabia Mantoo, ha dit que milers de persones han creuat la frontera cap a països veïns.

Residents marxant de Kíev per autopista aquest dijous, després de l'inici de la invasió russa
Residents marxant de Kíev per autopista aquest dijous, després de l'inici de la invasió russa (Reuters/Umit Bektas)
 

La població també ha acudit als pocs supermercats que han quedat oberts a la ciutat per abastir-se, on s'han vist cues. I també a les gasolineres per omplir de combustible els vehicles.

El metro de la ciutat de Kíev està obert, per garantir el transport i també perquè es pugui utilitzar de refugi antiaeri, tenint en compte que aquest és un dels metros que tenen les estacions més profundes del món.

Ciutadans es refugien en una estació de metro a Kíev
Ciutadans es refugien en una estació de metro a Kíev (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)


Putin: "No ens han deixat cap altra opció"

El president rus, Vladímir Putin, ha dit que no tenia "altra opció" que atacar Ucraïna per defensar Rússia davant les "amenaces" per a la seguretat del país.

"Ha de quedar clar: les coses que estan passant són una mesura forçada", ha dit el líder rus en una reunió amb empresaris al Kremlin.

"Simplement, no ens han deixat cap altra opció."

Segons Putin, "els riscos en l'esfera de la seguretat" han fet "impossible respondre amb altres mitjans", ha dit en referència a la negativa dels Estats Units i l'OTAN a garantir que no ampliarien l'Aliança Atlàntica cap a l'est.

Putin, reunit amb empresaris aquest dijous a la tarda
Putin, reunit amb empresaris aquest dijous a la tarda (Reuters/Aleksey Nikolskyi)


Biden anuncia més sancions i diu que Putin serà "un pària"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit que la invasió russa d'Ucraïna és un atac "premeditat" que el president rus, Vladímir Putin, ha planificat "durant mesos".

"Durant setmanes hem advertit que passaria això i, ara, s'està desenvolupant en gran manera tal com vam predir", ha dit Biden en una intervenció des de la Casa Blanca.

"Putin ha escollit aquesta guerra i Rússia n'haurà d'assumir les conseqüències."

Biden ha assegurat que "l'agressió de Putin contra Ucraïna" acabarà costant cara a Rússia "econòmicament i estratègicament". De fet, ha dit que s'assegurarà que el president rus es converteixi en "un pària en l'escena internacional" a partir d'ara.

El president nord-americà ha reiterat que les tropes dels Estats Units no s'implicaran en un combat a Ucraïna, però sí que "defensaran cada polzada del territori de l'OTAN", si és necessari. En aquest sentit, ha autoritzat el desplegament de forces addicionals dels EUA a Alemanya, com a part de la resposta de l'Aliança Atlàntica. "Les pròximes setmanes i mesos seran durs per als ucraïnesos", ha pronosticat.

Pel que fa a les mesures econòmiques, la Casa Blanca ha anunciat sancions contra quatre grans entitats financeres russes, amb l'objectiu de "frenar la capacitat de Rússia de finançar-se". D'aquesta manera, tots els actius d'aquests bancs als Estats Units quedaran congelats.

Biden assegura que les sancions econòmiques tindran un cost "greu sobre l'economia russa, minimitzant l'impacte als Estats Units i els aliats i maximitzant l'impacte a Rússia".

Pel que fa als ciberatacs, ha afirmat que "si Rússia continua atacant les nostres empreses", Washington està "preparat per respondre-hi".

Joe Biden, en la compareixença en què ha anunciat més sancions per a Rússia
Joe Biden, en la compareixença en què ha anunciat més sancions per a Rússia (EFE/Michael Reynolds)


Almenys 137 ucraïnesos morts

Durant el primer dia d'atacs russos a Ucraïna, almenys 137 ucraïnesos han mort i 316 més han resultat ferits, segons ha informat el president del pais aquest dijous a la nit. En aquest balanç no s'especifica el nombre de civils i militars que han perdut la vida.

El govern ucraïnès ha instat la població a donar sang i buscar atenció mèdica fora dels hospitals si els ho permet l'estat de salut.

Rússia, per la seva banda, no ha informat de les baixes sofertes.

En aquesta primera jornada d'invasió, l'exèrcit rus ha utilitzat armes d'alta precisió contra infraestructures militars, bateries antiaèries i bases aèries militars. Tot i que el Ministeri de Defensa rus ha assegurat que no s'ataquen ciutats ni població civil, també s'han destruït cases particulars.

Edifici destruït a la ciutat de Khàrkiv com a conseqüència de l'atac rus
Edifici destruït a la ciutat de Khàrkiv a conseqüència de l'atac rus (EFE/Sergey Kozlov)


Primer dia d'invasió

En un dia en què la guerra s'ha situat a les portes d'Europa, Rússia ha atacat una vuitantena d'objectius ucraïnesos repartits per tot el país. En menys de 24 hores, les tropes russes han pràcticament encerclat Ucraïna.

L'atac rus s'ha produït des de tres fronts: al nord, des de Bielorússia; a l'est, a través de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, que Putin va reconèixer dilluns; i al sud, des de la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014.

L'atac ha començat de matinada, amb míssils dirigits cap a objectius pròxims a Kíev i amb artilleria a la zona de Khàrkiv, a prop de la frontera russa. Així ha estat la incursió de l'exèrcit rus:


Combats al Donbass

Mentrestant, continuen els combats entre les forces armades de Rússia i Ucraïna a la línia de contacte del Donbass, quan fa més de dotze hores de l'inici de l'operació militar russa ordenada per Vladímir Putin.

"Les Forces Armades de Rússia continuen bombardejant tota la línia de contacte a les regions de Donetsk i Lugansk", ha assenyalat el comandament de la Força d'Operació Conjunta de l'exèrcit ucraïnès.

Segons aquest organisme, les forces russes no han aconseguit trencar la línia a la regió del poble de Pistxevik, al sud de Donetsk.

Un soldat ucraïnès observa la ciutat de Lugansk, controlada pels prorrussos
Un soldat ucraïnès observa la ciutat de Lugansk, controlada pels prorussos (EFE/Zurab Kurtsikidze)


Sobre el pla previst per Putin

L'operació de Putin sobre Ucraïna ha estat clarament planificada per ofegar -com va fer amb Crimea el 2014- la capacitat de reacció de les forces ucraïneses, i per deixar sense marge d'actuació les forces occidentals i de l'OTAN per aturar els seus objectius.

Putin ha engegat una ofensiva contundent, simultània i coordinada, no només a les regions de Lugansk i Donetsk, sinó per tots els flancs del país.

D'altra banda, Putin apel·la a la carta de les Nacions Unides per assegurar que Rússia actua en defensa pròpia. Columnes d'efectius militars desplegats a prop d'Ucraïna van camí de la frontera.

Un altre escenari del pla de Putin, tan important o més de cara a aconseguir guanyar el pols estratègic del control d'Ucraïna davant de l'OTAN i Occident, és la crisi que es desferma per Europa amb l'èxode de la població. I no només la pressió energètica -tant amb el gas com amb el petroli-, sinó també la pressió econòmica que aquesta crisi ja ha començat a generar als mercats mundials.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut