Es calcula que a Mariúpol un 80% dels habitatges han quedat malmesos pels bombardejos
Es calcula que a Mariúpol un 80% dels habitatges han quedat malmesos pels bombardejos

Rússia fa un ultimàtum a Mariúpol perquè es rendeixi en les pròximes hores

L'Ajuntament de Mariúpol diu que Rússia ha bombardejat una escola d'art on hi havia més de 400 persones refugiades i el president d'Ucraïna denuncia crims de guerra a la ciutat

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Ucraïna rebutja l'ultimàtum de Rússia perquè es rendeixi i entregui Mariúpol

Hores crítiques a Mariúpol. El Ministeri de Defensa rus ha dit que Ucraïna té fins al migdia d'aquest dilluns, 21 de març, per donar una resposta sobre la rendició de Mariúpol, segons l'agència de notícies russes RIA.

"Abandonin les armes", ha demanat el director del Centre Nacional de Defensa rus, que assegura que tots els soldats ucraïnesos que es rendeixin "tenen garantida la seva sortida segura de Mariúpol". I per a això, diu que habilitaran entre les 10 i les 12 del matí una "sortida organitzada" de la ciutat del militars i "mercenaris" estrangers sense armes ni munició per una ruta acordada amb Ucraïna.

Segons el ministeri de Defensa rus, els corredors humanitaris s'obriran fora de Mariúpol a les nou del matí de dilluns, hora ucraïnesa.

Segons Moscou, a la ciutat "s'ha produït una terrible catàstrofe humanitària", una acusació que també fan des de les autoritats ucraineses als responsables russos.

De moment, el govern ucraïnès ha anunciat que enviarà una cinquantena d'autobusos aquest dilluns per evacuar la població civil de la zona.

Aquest ultimàtum de Moscou arriba després de dies de setge intens sobre aquesta ciutat, de vora mig milió d'habitants, que és un enclavament estratègic per controlar del tot el mar d'Azov.

Des que va començar la guerra, el 24 de febrer, la ciutat viu sota el setge de les tropes russes. Juntament amb Khàrkiv, al nord, són les ciutats més castigades per la invasió. Es calcula que a Mariúpol un 80% dels habitatges han quedat malmesos.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat aquesta matinada que els russos estan cometent crims de guerra. En un missatge al seu perfil de Facebook, Zelenski ha assegurat que el bloqueig de la ciutat "es recordarà durant segles".

"El bloqueig de Mariúpol passarà a la història de responsabilitat per crims de guerra. Fer això a una ciutat pacífica el que li van fer els ocupants és un terror que es recordarà durant segles."

 

Atac a una escola d'art i lluita carrer a carrer

A la ciutat, el setge s'estreny. Ja es lluita carrer a carrer, segon ha explicat el seu alcalde. A més, denuncia que han bombardejat una escola d'art on hi havia 400 persones refugiades.

L'Escola d'Art G12 està al districte de la riba Esquerra de la ciutat. L'ajuntament de Mariúpol assegura al seu canal de Telegram que l'edifici ha estat destruït i hi ha civils sota la runa.

Les imatges que s'han pogut gravar durant els darrers dies a Mariúpol mostren la gran devastació en àrees residencials. Els combats ja han arribat al centre de la ciutat.

Els combats estan impedint, diuen les autoritats locals, buscar supervivents al teatre de Mariúpol bombardejat aquesta setmana. Hi havia un miler de persones refugiades i, de moment, només se sap que n'han pogut rescatar unes 130.

El teatre de Mariúpol bombardejat
El teatre de Mariúpol bombardejat (Reuters/Maxar Technologies)

Hi ha hagut més de 400.000 persones atrapades durant més de dues setmanes, moltes vivint sense electricitat, calefacció ni aigua. Alguns milers s'han evacuat a altres zones d'Ucraïna però l'alcalde de la ciutat denuncia que d'altres, també milers, s'han deportat cap a territori rus.

Habitants que han marxat d'aquesta ciutat, que l'exèrcit rus considera un punt estratègic, asseguren que ho han fet perquè ja no hi queda cap lloc segur.


Situació estratègica

Mariúpol és l'últim reducte ucraïnès que resisteix a la riba del mar d'Azov. Rússia controla Melitópol i Berdiansk i des de Crimea i el seu propi territori a Krasnodar, tanca l'accés al mar.

L'objectiu ara seria unir Crimea amb el territori controlat del Donbass. Si l'exèrcit rus aconseguís controlar Odessa podria tancar l'accés d'Ucraïna també al mar Negre.

Tropes prorusses circulen pels carrers devastats de Mariúpol
Tropes prorusses circulen pels carrers devastats de Mariúpol (Reuters)


El camí cap a Odessa

Més a l'oest, un altre dels objectius russos és Odessa, amb el seu port al mar Negre. De camí cap a la ciutat, que fa dies que es prepara per l'arribada russa, hi ha localitat de Mikolaiv. Divendres, Rússia va bombardejar una caserna militar, quan uns 200 soldats dormien. Hi van impactar sis míssils.

Els equips de rescat hi continuen buscant supervivents. S'han aconseguit recuperar uns 50 cossos, però no se sap quants soldats encara queden sota les runes. Les excavadores treballen retirant el formigó i les pedres per facilitar les tasques de rescat.

Algunes fonts militars ucraïneses han indicat que hi podrien haver mort unes 100 persones. La ciutat de Mikolaiv es considera l'escut d'Odessa, port estratègic d'Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut