Les delegacions s'han assegut a la taula a Belovejskaia Puixtxa (Ministeri d'Exteriors de Bielorússia)

Pocs avenços en la tercera reunió Rússia-Ucraïna, marcada pels ultimàtums de Putin

El Kremlin exigeix a Kíiv una Ucraïna neutral, una Crimea russa i un Donbass independent per aturar l'ofensiva militar

RedaccióActualitzat

La tercera ronda de negociacions entre Rússia i Ucraïna ha acabat amb petits avenços. No hi ha hagut alto el foc, però sí que s'ha avançat en els corredors humanitaris, segons ha reconegut la part ucraïnesa.

La tercera ronda de negociacions a Bielorússia ha començat a les tres de la tarda -hora nostra- i ha acabat poc abans de les set. Tres hores més de reunió en què només s'han aconseguit petits progressos sobre la logística per implantar corredors humanitaris segurs. Ho ha explicat Mikhaïlo Podoliak, membre de la delegació d'Ucraïna, a Twitter.

"Hem aconseguit alguns resultats positius pel que fa a la logística dels corredors humanitaris", ha dit Podoliak, que és conseller de la presidència d'Ucraïna.

La part russa, el ministre i negociador Vladímir Medinski, ha posat aigua al vi: "És massa d'hora per parlar de res positiu", ha dit després de la reunió.

Les perspectives d'entesa eren escasses després dels atacs d'aquest cap de setmana als corredors humanitaris que es van pactar a la trobada anterior per a l'evacuació de civils i el lliurament d'aliments i medecines.

El govern ucraïnès ha rebutjat aquest dilluns per "immoral" la proposta d'evacuar cap a ciutats russes la població civil de Kíiv, Mariúpol, Khàrkov i Sumi.


Els ultimàtums del Kremlin

La trobada ha estat marcada pels ultimàtums russos. Moscou exigeix a Kíiv una Ucraïna neutral, una Crimea russa i un Donbass independent per aturar l'ofensiva militar.

Hores abans que les parts s'asseguessin a la taula, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha insistit que Rússia està disposada a aturar les operacions militars "ara mateix" si Kíiv compleix la seva llista de condicions.

Aquesta ha estat la declaració russa més explícita fins ara sobre els termes que vol imposar a Ucraïna per aturar la guerra, que anomena "operació militar especial", engegada fa 12 dies.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha respost al Kremlin que no accepta l'"ultimàtum" per frenar la invasió i demana a l'homòleg rus, Vladímir Putin, que surti de la "bombolla" i permeti el "diàleg".

"Aquest és un altre ultimàtum i no estem preparats per a ultimàtums", ha afirmat Zelenski durant una entrevista la cadena nord-americana ABC.

Aquest dijous, els ministres d'Exteriors rus i ucraïnès tindran una nova oportunitat per al diàleg. Tenen prevista una reunió per primera vegada a Turquia.


Tercera ronda de reunions

La delegació ucraïnesa ha arribat a Belovejskaia Puixtxa (un parc nacional a la frontera entre Bielorússia i Polònia) a bord de dos helicòpters, segons ha explicat l'agència de notícies oficial russa TASS.

La primera ronda de negociacions entre les delegacions de Rússia i Ucraïna es va dur a terme el 28 de febrer, i la segona, el 3 de març, totes dues en territori bielorús.

La delegació ucraïnesa ha arribat a la reunió en helicòpter (Reuters)


Reunions internacionals

El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, es reunirà aquest dimarts amb el president francès, Emmanuel Macron, per mantenir la coordinació en la resposta a Moscou. Les darreres hores, Macron ha tornat a parlar amb Vladímir Putin i, segons l'Elisi, el president rus s'ha refermat que assolirà els seus objectius, ja sigui a través de la negociació, ja sigui a través de la guerra.

Blinken ha evocat possibles crims de guerra comesos per Rússia a Ucraïna, mentre que Moscou ha acusat Romania d'autoritzar aterratges d'avions de combat ucraïnesos i ha advertit que els països que facilitin aquestes operacions els consideraran implicats en la guerra.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut