Rússia llança un dels atacs aeris més intensos sobre Ucraïna des de l'inici de la guerra

L'exèrcit rus ha llançat 158 drons i míssils de manera simultània, que han causat almenys 30 morts i més d'un centenar de ferits
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Explosions, columnes de fum i ambulàncies. Així és com s'han despertat Kíiv i diverses ciutats ucraïneses aquest matí, en el que es considera un dels atacs russos més intensos des que va començar el conflicte, fa quasi dos anys.

S'han llançat 158 drons i míssils de manera simultània, que han afectat un gran nombre d'infraestructures civils, com ara edificis residencials, una maternitat, escoles, llars d'infants, parcs, una estació de metro i un centre comercial, així com la infraestructura energètica. Portaveus militars ucraïnesos asseguren que l'operació no té precedents. Fins ara, el balanç de víctimes és d'almenys 30 morts i més de 160 ferits.

L'atac, però, no s'ha limitat a les ciutats de l'est i el sud més properes al front, com Zaporíjia, Dnipró, Kherson, Khàrkiv i Odessa, sinó que també ha arribat a la capital, Kíiv, i a la principal ciutat de l'occident ucraïnès, Lviv.

 

A Dnipró hi han mort cinc persones, després que els drons destruïssin alguns edificis residencials i impactessin en un centre comercial. A la ciutat portuària d'Odessa, els míssils també han tocat edificis d'habitatges i han mort tres persones.

Rússia ha llançat 158 drons i míssils de manera simultània (Reuters)

Segons Zelenski, Rússia fa servir tot l'arsenal

El president Volodímir Zelenski ha denunciat que Rússia ha utilitzat gairebé tots els tipus d'armes del seu arsenal en aquest bombardeig, inclosos míssils balístics, de creuer i supersònics. Molts han estat interceptats pels sistemes antiaeris.

Tot i això, Moscou diu que ha assolit tots els objectius previstos en aquest atac, que s'afegeix a d'altres des del dia 23 de desembre contra infraestructures militars, dipòsits de munició o casernes amb presència de soldats ucraïnesos i mercenaris estrangers.

L'ONU, "en xoc" per la nova onada d'atacs

L'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk, ha declarat que està "en xoc" per la nova onada d'atacs mortals russos i ha exigit a Moscou que posi fi "immediatament" als atacs.

"Estic sorprès per la nova sèrie d'atacs coordinats i a gran escala amb míssils i drons. El dret internacional humanitari prohibeix explícitament els atacs dirigits deliberadament a objectius civils, així com els atacs indiscriminats, siguin quines siguin les circumstàncies."


Possible violació de l'espai aeri de Polònia

Les forces armades de Polònia han denunciat que un objecte volador no identificat ha entrat al seu espai aeri, procedent de la frontera amb Ucraïna, fins que ha desaparegut del senyal dels radars.

L'incident podria tenir relació amb el bombardeig rus i l'exèrcit polonès investiga el fet. No hi ha hagut cap explosió ni se n'han trobat fragments, de moment.

Volodímir Zelenski ha denunciat que Rússia ha utilitzat gairebé tots els tipus d'armes del seu arsenal en aquest bombardeig (Reuters)

La possibilitat que el conflicte afecti Polònia, un país de l'OTAN, és un dels riscos més recurrents des que va començar la invasió russa. El novembre del 2022, un míssil va caure en una població del sud del país i durant unes hores es va témer per l'extensió del conflicte, fins que es va confirmar que no es tractava d'un projectil rus, sinó ucraïnès.  

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut