Rússia il·legalitza el moviment polític de Navalni i li prohibeix concórrer a eleccions
Navalni en una vista judicial a Moscou, el mes de febrer passat

Rússia il·legalitza el moviment polític de Navalni i li prohibeix concórrer a eleccions

"No abandonarem els nostres objectius", respon Navalni després de la prohibició de les organitzacions vinculades amb l'oposició en declarar-les "extremistes"

La justícia russa ha il·legalitzat aquest dimecres diverses organitzacions associades al líder opositor Aleksei Navalni, en declarar-les "extremistes". Aquesta decisió impedeix als militants i seguidors de les associacions presentar-se com a candidats a eleccions de qualsevol nivell, incloent-hi les presidencials.

En una vista de més de 12 hores celebrada a porta tancada, el jutge ha aprovat la demanda feta l'abril passat pel fiscal de Moscou, Denis Popov, de declarar "extremista" el moviment de l'opositor, actualment en presó per un antic cas penal.

"Per decisió judicial, s'han liquidat les organitzacions sense ànim de lucre Fons de Lluita contra la Corrupció (FBK) i Fons per a la Protecció dels Drets dels Ciutadans (FZPG) i s'han prohibit les activitats del moviment públic Oficines de Navalni", assenyalava el Tribunal Municipal de Moscou.

 

Navalni, durant una vista judicial en què va intervenir per videoconferència
Navalni durant una vista judicial en què va intervenir per videoconferència (Reuters / Maxim Shemetov)

 

La Fiscalia al·legava que "els objectius reals" de les activitats de les organitzacions de Navalni "són crear les condicions per canviar els fonaments de l'ordre constitucional, també a través de la revolució de color", en referència a les protestes populars que, segons el Kremlin, estan promogudes des de l'exterior.

El ministeri públic sosté que el moviment de Navalni va organitzar "accions massives no autoritzades que sovint van acabar en disturbis" i que en aquestes protestes hi havia implicats menors, la qual cosa "suposava una amenaça a la seva vida".

Ara, la defensa té deu dies per recórrer la sentència. L'ONG Equip 29, que participa en la defensa, ha afirmat que "en cap moment s'han presentat proves adequades de la culpabilitat" de les organitzacions i s'ha mostrat disposat a arribar fins al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

 

Aleksei Navalni, en una manifestació el febrer de l'any passat a Moscou
Aleksei Navalni en una manifestació el febrer de l'any passat a Moscou (Reuters / Shamil Zhumatov)

 

Prohibició de presentar-se a les eleccions

La llei antiextremisme russa, aprovada fa 19 anys, anava dirigida a combatre el terrorisme. Esmenada en diverses ocasions per endurir-la, és coneguda a l'exterior sobretot per la persecució de més de 250 membres dels testimonis de Jehovà des que se'ls va declarar "extremistes" l'any 2017.

Amb aquesta llei, tant els treballadors com els que cometen "accions deliberades relacionades amb la continuïtat o renovació" de les organitzacions de Navalni afronten "fins a sis anys de presó", segons la defensa del moviment opositor.

Però la sentència d'aquest dimecres té conseqüències més enllà de la via penal. La setmana passada, el president rus Vladímir Putin va promulgar una llei que prohibeix presentar candidatures en eleccions locals i federals a qualsevol persona involucrada en les activitats d'organitzacions considerades "extremistes".

 

Navalni: "No marxarem enlloc"

Després de la decisió judicial, Navalni ha assegurat que no es rendirà i continuarà lluitant "contra la corrupció" a Rússia: "No abandonarem els nostres objectius i ni les nostres idees. Aquest és el nostre país i no en tenim cap altre."

"A qui li importa com ens anomenin? El Fons de Lluita contra la Corrupció (FBK) no és l'FBK. L'oficina de Navalni no és l'oficina. No som un nom, ni un tros de paper, ni una oficina", ha publicat a través del seu equip a Instagram.

 

 

"Som un grup de persones que unim i organitzem els ciutadans de Rússia que estan en contra de la corrupció, lluitem per uns tribunals justos i la igualtat de tothom davant la llei. N'hi ha milions i, mentre hi siguin, no anirem enlloc."

El 29 d'abril, Navalni va avançar-se als efectes d'aquesta decisió judicial i va dissoldre la xarxa d'oficines del moviment per protegir els seus col·laboradors de possibles persecucions penals.

A més, el líder opositor ha demanat als seguidors que donin suport a la campanya "Vot intel·ligent", que, de cara a les eleccions del setembre, promou donar suport al candidat que tingui més opcions de derrotar el candidat del partit governant, Rússia Unida.

El Kremlin afirma que la campanya, que ha permès desbancar candidats oficialistes d'algunes assemblees regionals, és "un instrument d'ingerència estrangera a les eleccions russes".

 

 

ARXIVAT A:
Aleksei NavalniRússia
Anar al contingut