Bombers ucraïnesos busquen supervivents en un centre comercial a Kostiantynivka, Donetsk, després d'un bombardeig rus, el passat 9 d'agost…
Bombers ucraïnesos busquen supervivents en un centre comercial a Kostiantynivka, Donetsk, després d'un bombardeig rus, el passat 9 d'agost (EFE)

Rússia guanya terreny estratègic al Donbàs malgrat la incursió ucraïnesa a Kursk

L'avanç de les tropes russes cap a la ciutat de Pokrovsk qüestiona l'estratègia ucraïnesa d'envair territori rus per intentar frenar els atacs de Moscou

Joan Aleix Mata RibesActualitzat

Rússia intensifica els combats al front ucraïnès del Donbàs en contrapartida a la incursió d'Ucraïna a les regions frontereres de Kursk i Bélgorod. L'exèrcit rus informa que ha pres el control d'una població prop del nus logístic de Pokrovsk, a la regió de Donetsk. Kíiv ha demanat urgentment l'evacuació d'aquesta ciutat, veient la rapidesa de l'avanç rus.

Moscou ha intensificat aquesta setmana els atacs sobre la ciutat, a l'est de Donetsk, un enclavament estratègic. Aquesta àrea ha viscut alguns dels enfrontaments més durs de la guerra, i després de capturar diverses localitats de la zona, les forces russes es trobarien a menys de 15 quilòmetres de Pokrovsk.

Capturar la ciutat és un dels principals objectius a curt termini per Moscou i significaria per l'exèrcit atacant fer un pas endavant a l'hora de controlar tota la regió de Donetsk. Per Pokrovsk, una ciutat que abans de la guerra tenia una població de 60.000 habitants, hi passen carreteres clau que uneixen diverses ciutats i zones de Donetsk que encara controla Kíiv.

Des de juliol, ja són més de 20 les localitats de la regió que ha capturat l'exèrcit rus, segons fonts del Ministeri de Defensa del país. El portaveu d'una de les brigades ucraïneses desplegades a la zona de Pokrovsk assegura que ara reben "menys munició que abans" de l'operació de Kíiv en territori rus.

Kíiv avança a Kursk, però no atura els atacs russos

La batalla per controlar el Donbàs s'ha intensificat, sobretot arran de l'atac de Kíiv a la regió russa de Kursk, segons es desprèn dels informes de l'Estat Major ucraïnès.

L'avanç rus cap a Pokrovsk és un senyal, que malgrat l'èxit de la incursió ucraïnesa a Rússia, Kíiv segueix perdent territori, i posa en dubte l'esperança inicial d'Ucraïna que amb un atac en territori rus forçaria Moscou a minvar els atacs en altres fronts de la guerra.

Civils russos evacuats de la regió de Kursk per l'avanç ucraïnès reben material humanitari, el 16 d'agost
Civils russos evacuats de la regió de Kursk per l'avanç ucraïnès reben material humanitari, el 16 d'agost (EFE)

Tot i així, Ucraïna està ampliant la seva zona de control dins de Rússia, quan es compleixen 10 dies de l'inici de l'ofensiva a Kursk. Kíiv ha obligat les autoritats russes a evacuar diverses poblacions, davant la propagació dels combats a la zona. L'exèrcit ucraïnès manté que hi controla 1.150 quilòmetres quadrats i 82 localitats, i que ja hi té una administració militar per consolidar la posició.

Per la seva banda, Moscou assegura que ha destruït dues llançadores de míssils de fabricació nord-americana a la regió. Aquest divendres, un influent assessor de seguretat de Vladímir Putin acusa els Estats Units i l'OTAN d'estar directament implicats en la incursió d'Ucraïna a Rússia.

Penetrar més en territori rus "seria arriscat"

Malgrat que Ucraïna segueixi penetrant en territori rus, alguns experts no creuen que l'objectiu de Kíiv sigui mantenir i integrar aquests nous territoris. De les possibilitats que l'exèrcit ucraïnès consolidi i ampliï les conquestes, n'ha parlat a Catalunya Informació amb Pol Molas, cofundador i president de la Societat d'Estudis Militars.

"Les reserves de les forces armades d'Ucraïna son bastant magres. Sí que podrien mirar de continuar penetrant en territori rus, però una cosa és fer-ho en territori de combat i l'altra en una regió que consolidissis. I tenint en compte que té poques reserves, seria arriscat penetrar encara més."

Molas creu que és massa aviat per saber si la incursió canviarà el rumb de la guerra, però sí que hi veu una injecció de moral per a les tropes i un enfortiment de la posició de Kíiv enfront de Moscou.

I també considera que el control de territoris russos pot ajudar Kíiv en una potencial negociació amb el Kremlin. "Si agafem la lògica que les fronteres són negociables, des de la perspectiva russa, doncs els ucraïnesos els hi han tornat. En unes possibles negociacions, Ucraïna partiria d'una posició menys desavantatjosa", afegeix.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut