Un home fuig amb un infant de la ciutat d'Irpín durant un bombardeig
Un home fuig amb un infant de la ciutat d'Irpín durant un bombardeig, aquest diumenge (Reuters/Carlos Barria)

Rússia fa corredors humanitaris cap al seu territori i Ucraïna els titlla d'"immorals"

Pràcticament ningú està utilitzant aquests corredors

RedaccióActualitzat

Rússia ha anunciat l'obertura de corredors humanitaris aquest matí a les ciutats ucraïneses de Kíiv, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi -ciutat de l'est propera a Khàrkiv-, segons ha comunicat l'exèrcit rus a la Creu Roja, l'Organització per a la Seguretat i la Coordinació a Europa (OSCE) i l'ONU. N'han informat les agències de notícies russes.

Però aquests corredors no són cap a Europa, sinó cap a Rússia i Bielorússia, i això, pel govern ucraïnès, és inacceptable. De fet, de moment no sembla que la població ucraïnesa s'hagi sentit inclinada a confiar-hi, i està marxant, sobretot, per altres vies.

Hi ha gent que continua sortint de Kíiv per Írpin. No hi ha corredor garantit, però és el camí per anar cap a occident. Tot i que aquest diumenge hi va haver un atac sagnant contra civils desarmats, hi ha gent que prefereix arriscar-se a seguir aquest trajecte que no pas els que s'han proposat des de Moscou.

 

Com era la proposta de corredors

El corredor de Kíív està previst cap al nord fins a Txernòbil i la localitat bielorussa de Hòmel, des d'on es traslladarà els civils per via aèria fins a Rússia.

Des de Mariúpol, la sortida que proposa es fa per dues vies. La primera ruta arriba fins a Rostov del Don, ja a Rússia, i després s'ha previst un transport aeri, ferroviari i per carretera a diferents punts. La segona va des de Mariúpol fins a Zaporíjia.

La ruta de Khàrkiv arriba fins a la ciutat russa de Belgorod, mentre que des de Sumi s'obre un corredor també a Belgorod i un segon fins a Poltava.

 Segons un portaveu, que recull l'agència Reuters, la proposta russa és "completament immoral" i els ciutadans ucraïnesos haurien de poder sortir a través del territori ucraïnès.

 


Dos intents anteriors fracassats

Aquests corredors haurien de permetre a la població civil abandonar aquestes ciutats de forma segura i s'obriria el mateix dia ques'ha de fer una tercera reunió entre les delegacions russa i ucraïnesa. Segons el govern ucraïnès, aquesta reunió començarà a les 4 de la tarda, hora local.

En tot cas, les dues vegades que Rússia ha anunciat l'obertura de corredors humanitaris han fracassat. L'últim cas, aquest diumenge, quan les dues parts s'han culpat del fracàs de l'operació d'evacuació d'unes 200.000 persones de Mariúpol i unes 15.000 de Volnovakha.

Segons Ucraïna, Rússia no va respectar l'alto el foc. Segons Rússia, el batallons nacionalistes ucraïnesos van impedir que la població sortís.

Amb aquest escenari, la Creu Roja ja ha dit que el seu paper "no és ni pot ser el de garantir l'acord de alto el foc", després que el govern ucraïnès havia demanat a l'organització que s'ocupi que els corredors funcionin.

 

Bombardejos i ciutadans atrapats

Això després que aquest cap de setmana, les tropes russes s'han acarnissat amb la població. Al front de l'est, on no s'han pogut evacuar les ciutats de Mariúpol i Volnovakha, i al nord, amb bombardejos als afores de Kíiv.

A Irpín, a 25 quilòmetres del centre de la capital, els atacs de l'exèrcit rus no els deixen ni tan sols fugir. En l'intent desesperat d'abandonar una ciutat on és impossible viure s'han trobat bombardejos que han acabat amb víctimes civils. Moscou intensifica l'atac per arribar a la capital, Kíiv, i en el seu trajecte deixa un panorama arrasat.

A Mariúpol i Volnovakha - on hi ha 200.000 i 15.000 persones que esperen per ser evacuades - s'ha suspès un cop més el corredor humanitari per la desconfiança entre Rússia i Ucraïna. Per segon dia consecutiu, no s'ha respectat l'alto el foc necessari per fer funcionar l'evacuació.

On també hi ha població que fuig és a la ciutat costanera d'Odessa, a prop de la frontera amb Moldàvia. El govern ucraïnès ha alertat d'un bombardeig de Moscou en qualsevol moment.

Els ciutadans que no han marxat preparen còctels Molotov per quan, previsiblement, els toqui a ells. D'altres, els que viuen a zones ja ocupades del sud, responen protestant contra l'invasor amb la seva bandera com a manera de reivindicar l'existència d'Ucraïna que nega Vladímir Putin.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut