Va ser detingut dimecres i avui ha comparegut davant del jutge

Rússia deté un periodista americà acusat d'espionatge, un fet inèdit des de la Guerra Freda

És corresponsal pel diari "Wall Street Journal" i estava treballant en un reportatge sobre les tropes mercenàries russes, el Grup Wagner

RedaccióActualitzat

El corresponsal del diari Wall Street Journal a Rússia, Evan Gershkovich ha estat acusat d'espionatge. Va ser detingut ahir pel Servei Federal de Seguretat i avui un jutge ha ordenat presó preventiva fins al 29 de maig, però l'acusació d'espionatge el pot portar fins a 20 anys a la presó.

Des de la Guerra Freda, aquest és el primer cas que un periodista nord-americà és detingut a Rússia acusat d'espionatge i succeeix enmig de la guerra a Ucraïna que enfronta els països occidentals amb Rússia.

Segons les autoritats russes, Gershkovich estava recollint informació sobre una empresa militar russa per encàrrec del govern nord-americà. Tanmateix, diverses fonts afirmen que va ser detingut a la ciutat de Iekaterinburg, a un miler de quilòmetres de Moscou, quan estava treballant en un reportatge sobre les tropes mercenàries russes, el Grup Wagner.

Evan Gershkovich ha estat acusat d'espionatge a Rússia (Reuters)

Alguns mitjans locals ja havien informat aquest dimecres que hi havia hagut un detingut a qui li havien tapat la cara, però no en va transcendir la identitat. 

El seu advocat, Daniil Berman, no ha pogut entrar aquest dijous a la vista judicial que ha tingut lloc a Moscou. Quan ha arribat l'edifici havia estat evacuat per una amenaça de bomba. Tot i tenir una ordre judicial per a representar el periodista, no li han permès reunir-se amb ell.

El cas ha passat ràpidament al camp polític. Després de l'anunci de la detenció, el cap de premsa de Putin, Dimitri Peskov, ha dit que Gershkovich havia estat "enganxat de ple" treballant com a espia.

El seu advocat no ha pogut trobar-se amb l'acusat (Reuters/Evgenia Novozhenina)

Per altra banda, la Casa Blanca ha informat en un comunicat que s'havia posat en contacte amb el govern rus per abordar la detenció de Gershkovich. Al mateix temps, han recordat als ciutadans evitar viatjar a Rússia o marxar immediatament del país.

El diari on treballa Gershkovich també ha sortit en la defensa del periodista: "The Wall Street Journal nega amb rotunditat les acusacions de l'FSB i demana l'alliberament immediat del nostre periodista."


Pablo González, també acusat d'espionatge

A l'inici de la guerra a Ucraïna el periodista basc, Pablo González, va ser detingut acusat de ser un espai rus mentre estava cobrint el conflicte. Amb doble nacionalitat, espanyola i russa, a González el van detenir a Polònia tot i que mai han aportat proves que corroborin que sigui espia. 

Quan ja fa més d'un any que va ser detingut, continua empresonat sense judici. No hi ha precedents d'un periodista europeu empresonat tant de temps de manera preventiva en un altre país de la Unió Europea sense proves que ho justifiquin.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRússia
Anar al contingut