Els cascos blancs treballen a les zones fora del control de Damasc
Idlib

L'atac més mortífer a Síria dels últims mesos, atribuït a Rússia, segons les ONGs

Almenys 37 persones han mort i un centenar han resultat ferits en l'atac rus, segons les ONGs de la zona, mentre Moscou se'n desvincula

RedaccióActualitzat

Un bombardeig contra un mercat i els seus voltants ha deixat almenys 37 morts i un centenar de ferits a la població de Maarat al-Numan, a la província síria d'Idlib, al nord del país. La zona, a només 70 quilòmetres d'Alep i on viuen tres milions de persones, es considera l'últim bastió opositor al president Bachar al-Assad. Les ONGs que treballen a la zona asseguren que els avions atacants eren russos, però Moscou nega la seva responsabilitat.

Fins a l'abril estava en peu un acord entre Rússia i Turquia per reduir les hostilitats entre les forces governamentals de Damasc, amb Moscou com a aliat, i l'oposició armada al règim, que compta amb l'aval de Turquia. Aquesta "treva" havia de protegir la població civil, però des d'abril els bombardejos del règim sirià i el seu aliat, Rússia, es produeixen cada dia. L'ofensiva d'aquest dilluns es considera la més mortífera d'aquesta nova etapa.

En mig de la desgràcia, els equips de rescats han aconseguit trobar amb vida la petita Batoul sota la runa.  

 

Rescat dels cascos blaus d'una nena a Maarat al-Numan

 

L'Observatori sirià de Drets Humans denuncia que entre els ferits n'hi ha molts de greus i molts desapareguts:

"El nombre de baixes continua augmentant com a conseqüència de la matança que han dut a terme avions de combat russos en un mercat local i edificis residencials"

 

 

Mentre continuen les tasques de rescat per trobar supervivents sota les runes, l'organisme puntualitza que entre les víctimes mortals hi ha almenys 2 nens i 3 dones:

"És la massacre més gran a la zona Putin-Erdogan" des de l'inici de l'escalada de finals d'abril"

 

L'Observatori Sirià dels Drets Humans calcula que el d'aquest dilluns és l'atac número 32 per part de les forces aèries russes a la zona. En la mateixa jornada, dotze persones més han mort en altres atacs al nord-est de Síria.

 

 

Excavadores retirant la runa després de l'atac en una zona residencial

 

L'organització Defensa Civil Siriana, els coneguts com a cascos blancs, que treballen a les regions fora del control del govern, denuncien que els avions russos seguien atacant la zona mentre els equips de rescats hi estaven treballant i que hi han perdut un dels seus voluntaris i d'altres han estat ferits:

 

"Massiva destrucció en una zona residencial"

 

 

Vista aèria de Maarat al-Numan després de l'ofensiva

 

Després de 8 anys de guerra, les organitzacions denuncien que les tropes lleials a Damasc i el seu principal aliat, Moscou, estan atacant la regió gairebé cada dia dins d'una ofensiva militar que dura ja més de dos mesos. L'ofensiva, no declarada oficialment, és contra les àrees on encara queden faccions armades opositores al règim de Bachar al-Assad, bàsicament Idlib i les províncies veïnes.

 

 

ARXIVAT A:
Síria
Anar al contingut