Rull avisa que Puigdemont no serà detingut dins del Parlament mentre ell en sigui el president

Què diu el protocol del Parlament davant l'intent de detenció d'algun diputat per part de la policia

Enllaç a altres textos de l'autor Anna Poch

Anna Poch Pubill

Periodista de la secció de Política de TV3

@AnnaPoch
Actualitzat

El president del Parlament ha assegurat que farà complir el protocol vigent i que "cap diputat podrà ser detingut ni retingut per la policia". Fins i tot, a la Cadena Ser, ha dit que, si la policia hi entra, "al primer que hauran de detenir" és a ell. Carles Puigdemont s'ha compromès a venir al Parlament quan hi hagi un debat d'investidura, ja sigui un debat amb ell de candidat o un debat amb Salvador Illa. 

El dubte continua sent si Carles Puigdemont podria arribar al Parlament o si el podrien detindrien abans.

El president del Parlament es basa en el protocol que la mesa va aprovar l'agost del 2017, després del cas del 3% i just abans de l'1 d'Octubre. El títol concret: "Protocol d'actuacions a seguir respecte de l'accés de la policia judicial".


El Parlament, una seu amb immunitat 

El protocol es basa en els Convenis de Viena del 1961 i 1964 i de Nova York del 1969, per recordar "la immunitat de seu de la qual gaudeixen les seus diplomàtiques", cosa que "impedeix l'accés de la policia, sigui judicial o no"

El protocol estableix que "en cap cas, la policia judicial pot accedir al Palau del Parlament per a practicar la detenció d'un diputat".


La potestat del president del Parlament

Seria Josep Rull, com a president de la cambra, qui hauria d'autoritzar l'entrada i escorcoll de la policia judicial al Parlament.

Ho recull també el protocol, d'acord amb el Codi Penal i a l'article 548 de la llei d'enjudiciament criminal. 


Primer, els Mossos de l'entrada

Si l'expresident Carles Puigdemont decidís entrar al Parlament per la porta principal, l'únic accés oficial, primer serien els Mossos d'Esquadra els que haurien de decidir què fan, si li permeten el pas o no. 

Els Mossos de l'entrada no depenen del president del Parlament, sinó de la conselleria d'Interior (per tant, del govern).

Puigdemont i Rull a Brussel·les
Puigdemont i Rull a Brussel·les (Nico Tomás/ACN)

L'Estatut, també contra la detenció

L'article 57 de l'Estatut diu que els diputats "gaudeixen d'immunitat amb l'efecte concret que no poden ésser detinguts".

A menys que, en aquell moment, estiguin cometent un "delicte flagrant".


Sense armes

No és el cas, però si, en alguna altra situació, el president del Parlament autoritzés l'entrada de la policia, la policia hauria de deixar les armes "a l'armari corresponent" i "se'ls ha d'acompanyar a la sala d'espera habilitada a aquest efecte". Això també ho recull el protocol.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontJosep RullParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut