Adriana Lastra i Gabriel Rufián en una trobada a la seu del PSOE (EFE)

ERC i el PSOE pacten una taula negociadora per la investidura amb sis noms

Rufián, Lastra, Vilalta, Jové Illa i un ministre socialista, la taula negociadora per la investidura de Pedro Sánchez
Redacció Actualitzat
TEMA:
Investidura

Esquerra Republicana i el PSOE ja han acordat com serà la comissió negociadora per explorar un possible suport a la investidura de Pedro Sánchez. Segons han indicat fonts d'Esquerra a Catalunya Ràdio, la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, i el dirigent republicà Gabriel Rufián es van reunir aquest dijous per segona vegada -i de manera molt discreta- al Congrés.

Els dos dirigents van acordar que a la comissió negociadora s'hi sumin el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, i una tercera persona de part dels socialistes que podria ser o el ministre José Luis Ábalos o la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo.

Per part dels republicans, a més de Rufián, s'hi sumaran la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, i el president del consell nacional del partit, Josep Maria Jové. Jové està investigat per l'organització de l'1 d'octubre.

Durant el cap de setmana, PSOE i Unides Podem pregunten a la militància sobre el preacord de govern  i, dilluns, Esquerra ho fa sobre el sentit del vot a la investidura si no s'ha establert abans una mesa de diàleg. Un cop totes les formacions hagin fet les respectives consultes a la militància, aquesta comissió es posarà  a treballar. 


El PSOE s'avé a una taula de diàleg

La vicepresidenta, Carmen Calvo, es mostrava favorable aquest dijous a una taula de diàleg amb els republicans per arribar a un acord. El PSOE reconeix que és "oportú i legítim" un diàleg amb les forces d'esquerra de cara a la investidura.

"No hi ha res que ens sembli més oportú i legítim després de tornar a convocar de nou les urnes el 10N que trobar un acord entre les forces d'equerra d'aquest país, entre els progressistes d'aquest país."


Pendents de la consulta

Esquerra Republicana farà dilluns una consulta a les bases per posicionar-se respecte a la investidura de Pedro Sánchez. Militants crítics d'ERC, el col·lectiu Primer d'Octubre, s'ha organitzat per defensar el sí a la pregunta que farà la formació a les bases dilluns. Un sí que significa dir no a Sánchez.

Aquest col·lectiu reclama a la cúpula d'ERC que si hi hagués un nou acord en què es contemplés la taula de negociació també s'hauria de sotmetre a votació. També treballen en les esmenes de la nova ponència política del partit, que té el congrés el 21 de desembre. Consideren poc ambiciós l'escenari d'exercir el dret a l'autodeterminació i volen donar més marge perquè la unilateralitat hi tingui cabuda.

 

El govern vol una taula de diàleg

El govern de la Generalitat també fa les seves demandes a Pedro Sánchez. Aquest divendres ha enviat a La Moncloa una carta en què demana una taula de diàleg en què es pugui parlar de la llibertat dels presos i exiliats, del reconeixement de l'autodeterminació i del progrés social i econòmic.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N Investidura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut