El candidat d'ERC per Barcelona al 23J, Gabriel Rufián
El candidat d'ERC per Barcelona al 23J, Gabriel Rufián, en l'entrevista a "Els matins" de TV3 (CCMA)

Rufián (ERC), a Turull: "Si ha estat només 3 anys i mig a la presó, que són molts, és per la negociació"

El cap de llista d'ERC assegura que les condicions que posen per investir Sánchez són assumibles

RedaccióActualitzat

El cap de llista d'ERC a les eleccions del 23J, Gabriel Rufián, defensa que hauria de ser viable que es complissin els requisits que els republicans han posat al PSOE donar suport a una investidura de Pedro Sánchez.

Les condicions passen per la taula de diàleg, el traspàs de Rodalies i la fi del dèficit fiscal, tres requisits que al secretari general de Junts, Jordi Turull, li semblen poc: "No he anat tres anys i mig a la presó per traspassar Rodalies", va reblar aquest dimecres.

En una entrevista a "Els matins" de TV3 aquest dijous, Rufián ha respost a Turull: "Si ha estat només 3 anys i mig a la presó, que són molts, és gràcies a la negociació política". I ha afegit que, si no hagués estat per aquesta negociació, "potser encara estaria privat de llibertat".

"Sortim d'aquest bucle tòxic i fem política", ha demanat.

En relació amb aquestes tres condicions que posen els republicans, Rufián ha dit que hi ha "secrets i misteris que són pràcticament bíblics" pel que fa a les xifres econòmiques del dèficit fiscal o del traspàs de Rodalies. Això sí, ha subratllat que des d'ERC demanen 4.000 milions d'euros com a mínim, per començar, perquè la Generalitat assumeixi la gestió de Rodalies.


Demana unitat de l'independentisme per negociar amb l'Estat

També ha demanat la unitat de tot l'espectre sobiranista per negociar amb l'Estat. "Aspirem a fer-ho més acompanyats, amb tot el sobiranisme". Ha admès que les negociacions amb l'estat espanyol són complicades, però ha defensat que la unitat de l'independentisme pot fer aconseguir més coses.


El PSOE pot fer president Feijóo: "No és una invenció, és pura memòria"

Rufián també ha assegurat que un dels tres escenaris després de les eleccions és que el PSOE faci president Alberto Núñez Feijóo. "No és una invenció, és pura memòria", ha recordat.

Els altres dos són un govern PP-Vox, "suposadament el més probable", i un PSOE que hagi de comptar amb els suports d'ERC i Bildu, com ha passat els últims quatre anys. Rufián ha deixat clar que aposta per aquest darrer.

I ha afegit que, gràcies a la influència dels republicans, els socialistes s'han vist "obligats" a fer actuacions com la reforma de les pensions, la llei de l'habitatge o "treure gent de la presó". "Qui vulgui defensar Catalunya ha de votar independentisme català i basc", ha dit. I ha afegit:

"Tota aquella gent que vulgui un govern espanyol progressista però què pensi en Catalunya, que voti Esquerra, perquè el PSOE sol no ho farà".

D'altra banda, el candidat republicà ha afirmat que va decebre'l que en el debat d'aquest dimecres entre Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Santiago Abascal no es parlés de Catalunya.

ARXIVAT A:
ERCGabriel Rufián
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut