Rovira va demanar activar l'estructura B un cop ja sabia que ERC era darrere els cartells contra Maragall

"El matí de Catalunya Ràdio" ha tingut accés a missatges d'un grup de Whatsapp de Rovira amb els seus afins

Maiol RogerActualitzat

"El matí de Catalunya Ràdio" ha tingut accés aquest dilluns a nous detalls de l'estructura B d'Esquerra Republicana, la xarxa de militants que organitzava accions paral·leles a les campanyes oficials del partit i que va ser responsable dels cartells que escarnien Pasqual i Ernest Maragall.

La primera reacció de Marta Rovira, la secretària general del partit, en saber l'existència dels cartells, va ser assegurar que podien servir per "arrencar uns quants vots", segons els missatges als quals ha tingut accés "El matí". No se sap si en aquells moments, però, Rovira sabia que els cartells sortien de dins d'ERC.

Amb tot, quan ja era públic que aquesta estructura n'era la responsable, Rovira va demanar activar la campanya B.

Era el gener del 2024, mesos després de saber que venia d'ERC, quan Marta Rovira comparteix en un grup de WhatsApp amb els seus afins unes declaracions d'un diputat de Junts contra Esquerra sobre l'amnistia, i escriu: "Com estem de campanya B?".

 

Aquell dia Rovira ja sabia que aquesta estructura B era la responsable dels cartells contra els Maragall. Sergi Sabrià ho va fer saber poc després que apareguessin: "Reitero que mai he participat d'aquesta acció, i reitero que tan bon punt ho vaig saber ho vaig posar en coneixement de la direcció del partit i dels seus màxims responsables", va dir el dia que va dimitir.

En la conversa de WhatsApp, Sabrià respon: "Algú tenim".

I qui és aquest algú? Doncs tal com va publicar l'"Ara" i ha pogut corroborar "El matí", el militant responsable dels cartells contra els Maragall va seguir al capdavant de l'estructura B. Ell va ser una de les dues persones que va contractar els nois que van penjar els diferents cartells. I que seguia treballant per aquesta estructura B ho hem pogut corroborar tant amb factures en què aquest militant cobrava pels serveis prestats com en missatges de WhatsApp on rep ordres del partit per fer campanyes el 2024.

 

Els cartells de Maragall

"El matí" també ha tingut accés als missatges que es van intercanviar els membres d'Esquerra en saber que s'havien penjat aquests cartells. L'1 de març a les 9 del matí, un dels membres de l'equip de Maragall penja fotos dels cartells al grup de WhatsApp de la campanya de Barcelona. Marta Rovira respon la primera, sis minuts després.

 

La següent en respondre és Marta Vilalta, que diu: "Que heavy". I després un dels estrategs del partit respon: "+1000" donant suport al missatge de Rovira. I es comença a parlar de l'estratègia.

Aquí és on surten els dubtes de com s'ho prendrà Ernest Maragall i del dolor que li pot causar, sobretot a les persones més properes a ell, fins que un dels màxims responsables de l'engranatge comunicatiu d'Esquerra diu que si les decisions les pren el candidat, sempre seran més conservadores del que cal. Marta Rovira acaba dient: "Animeu l'Ernest i escolliu el tempo. No hi ha pressa. Es pot guardar per a quan sigui millor. Allò que ha existit, ningú ho farà desaparèixer". 

"El Periódico" fa públics els fets a la tarda, Ernest Maragall fa un tuit i de seguida tota la classe política fa costat al candidat, fins i tot rivals com Xavier Trias.

De fet, en aquest grup es comparteix el tuit on l'exalcalde condemna els fets i parla de "fàstic". Aquí és on Marta Rovira diu "Del tema dels cartells potser hauríem de posar denúncia i que els Mossos comencin una investigació demanant que s'examinin les càmeres del veïnat. Aviam si trobem alguna cosa".

Finalment, va ser el mateix Maragall qui va posar la denúncia, preocupat pel seu origen: "Una cosa és qui va col·locar els cartells, i l'altra cosa és qui ho ha organitzat, qui ho ha pagat? I això és el més greu, que algú políticament pugui utilitzar aquests instruments."


"Avergonyida del que està passant"

Després de divulgar-se aquesta notícia, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha fet una crida a afrontar el congrés d'ERC "de la manera més responsable possible". En una compareixença davant la premsa, ha qualificat la notícia d'atac personal a Rovira i l'ha vinculada als intents per part d'una de les candidatures per liderar el partit per guanyar "a costa de tot":

"Intentar guanyar a costa de tot, intentar utilitzar totes les arts per guanyar un congrés no ajudarà per a res." 

Una altra membre destacada d'ERC que ha reaccionat ha estat l'exconsellera Dolors Bassa, que ha dit que està "avergonyida del que està passant" al partit, i també ha afirmat que la filtració prové d'una de les candidatures a dirigir-lo i busca fer mal a una de les altres candidatures de cara al congrés del novembre:


L'estructura B d'Esquerra

L'estructura B era un grup de militants del partit que dissenyaven campanyes per tenir impacte sense les sigles d'ERC. Són responsables, per exemple, d'enviar mariachis a la seu de Junts el dia que trencaven el govern o enviar persones disfressades de sardines a Rodalies o distribuir missatges a les xarxes elogiosos amb Esquerra, difamatoris contra el rival, buscar vídeos virals, etcètera, etcètera.

El partit els pagava a través d'una empresa que es deia Relevance. Ells eren autònoms per fer accions, però també recollien accions i idees que sorgien d'Esquerra, en un xat de Signal on hi havia Sergi Sabrià i altres membres del Departament de Comunicació.

Quan l'"Ara" va publicar l'existència d'aquesta estructura B, Marta Rovira va ser contundent: "D'estructura B, Esquerra no en té. No hi ha estructures paral·leles". Però també va explicar com funcionaven aquestes accions: "Les campanyes d'activisme les fa des de l'àmbit de la direcció, des del Departament de Comunicació. Són campanyes d'activisme."

Fins ara, el partit ha implicat l'anterior cap de Comunicació, Tolo Moya. Doncs a part de formar part dels grups en què es parlava de la B,  en una de les converses a les quals hem tingut accés, Sergi Sabrià li demana que es posi en contacte amb el militant responsable de l'estructura per pagar-li algunes factures.

Un cop es va publicar tota la trama de l'estructura B, se'l va fer responsable de la campanya dels cartells. Ell sempre se n'ha desmarcat i ha denunciat que el procés intern d'investigació d'Esquerra no s'ha fet correctament.

ARXIVAT A:
ERC
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut