Oriol Junqueras i Marta Rovira encarnen dos dels sectors que s'estan disputant el lideratge d'ERC (Glòria Sánchez/Europa Press)

Rovira apunta a Junqueras per l'estructura B: "Des de la presidència es deia que érem tous"

La secretària general d'ERC acusa la candidatura de l'expresident de voler-li encolomar "tots els errors i fallides" d'ERC

RedaccióActualitzat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha emès aquest dilluns un dur comunicat en què reitera que no és la culpable dels cartells que atacaven Ernest i Pasqual Maragall, i que van sortir de les files d'Esquerra.

Rovira ha trencat el silenci amb un document de tres pàgines després que "El matí de Catalunya Ràdio" hagi fet públics uns missatges que demostrarien que va demanar activar l'estructura B del partit un cop ja sabia que ERC era darrere d'aquesta acció.

Sense citar-lo directament, l'actual líder del partit relaciona aquest tipus de "campanyes de constrast" amb l'aleshores president del partit, Oriol Junqueras.

Segons Rovira, des de la presidència d'ERC li van transmetre que eren "massa tous" i que havien de "trencar cames", i per això li van fer l'encàrrec de "treballar amb les mateixes eines que la resta de partits":

"Vam professionalitzar l'organització. Des de la Presidència es considerava que érem tous i molta gent ens demanava que ens defenséssim més."

Així, Rovira admet les campanyes paral·leles, però no la responsabilitat concreta d'haver encarregat els cartells:

"Les campanyes de contrast sempre es van desenvolupar de forma legal i respectant el corpus ètic del partit. Fins que hi ha el primer error. I això ho replanteja tot."


Encolomar-li les culpes

En la mateixa carta, la política vigatana afegeix que els missatges que ara s'han fet públics podrien estar manipulats i acusa el sector junquerista de fer les filtracions per encolomar-li "tots els errors i fallides d'ERC":

"Sento impotència, i una gran indefensió personal i política. I davant d'això, em reservo el dret d'emprendre les accions que consideri oportunes."

En aquest sentit, Rovira recorda que els equips de treball del partit eren "compartits, coneguts i consensuats" amb Oriol Junqueras. "Resulta curiós que a les portes d'un Congrés Nacional, els equips de treball només siguin meus i paral·lels, i els errors, també", critica. 

Al llarg de la carta també assegura que "dels seus" n'esperava "un acabament coherent amb la confiança compartida, la feina feta o les gestes polítiques viscudes", i diu que està patint més l'actual situació que "la repressió política dels últims anys":

"Lamento profundament acabar el mandat d'aquesta manera. Ho trobo vergonyós i poc professional."

Finalment, la màxima responsable del partit es torna a referir a les captures de pantalla que s'han difós aquest dilluns i recorda que ella també hauria pogut esbombar converses privades, però ha decidit no fer-ho:

"Jo també en tinc, de captures, comentaris privats i converses que comprometrien més d'un company, però m'he conjurat a no caure a la temptació de fer el mateix."


La direcció tanca files amb Rovira

La reacció del partit ha vingut de la mà de la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que ha demanat als candidats a dirigir el partit que mantinguin les formes:  

"Intentar guanyar a costa de tot, intentar utilitzar totes les arts per guanyar un congrés no ajudarà per a res." 

Vilalta ha qualificat de "reprovable i vergonyosa" la filtració dels missatges d'atac personal a Rovira, mentre que l'exconsellera Dolors Bassa ha dit que està "avergonyida del que està passant" al partit, i també ha relacionat la filtració amb la voluntat d'una candidatura de perjudicar-ne una altra.

També s'ha posicionat l'exconseller Bernat Solé, vinculat a la candidatura de Junqueras, que ha acusat Rovira d'emetre "falses acusacions sense evidències":

Els últims mesos s'ha sabut que el partit disposava d'una estructura que dissenyava campanyes paral·leles, no oficials, per intentar guanyar vots.

De vegades a través de les xarxes, i altres cops sobre el terreny. Entre d'altres, aquest grup hauria organitzat campanyes contra la saturació de Rodalies, o s'hauria encarregat d'enviar mariachis a la seu de Junts el dia que es debatia si abandonar el govern.

ARXIVAT A:
ERCMarta Rovira
Anar al contingut