El candidat independent a la Casa Blanca Robert F. Kennedy Jr. en un míting a Nashville el juliol passat

Robert F. Kennedy Jr. es retira de les presidencials per afavorir la candidatura de Trump

L'expresident Donald Trump va assegurar que es sentiria "honorat" de rebre el suport d'un Kennedy

RedaccióActualitzat

Ho va avançar dijous la CNN i, finalment, el seu protagonista --amb un dels cognoms més cèlebres de la política americana-- ho ha confirmat. El candidat independent a la Casa Blanca Robert F. Kennedy Jr. ha anunciat la seva retirada de la cursa electoral.

Segons va informar el canal nord-americà, Kennedy havia estat negociant la seva sortida a les files de l'expresident i candidat republicà Donald Trump. I aquest divendres, des d'un míting a Arizona, ha suspès la seva campanya electoral.

"Ja no crec que tingui una via realista cap a la victòria electoral", ha assegurat el polític, fill del demòcrata Robert F. Kennedy i nebot de l'expresident John F. Kennedy --tots dos assassinats als anys seixanta--.

Segons les enquestes, Kennedy Jr. comptava amb menys d'un 5% d'intenció de vot.

Finalment, ha expressat públicament el seu suport a Donald Trump. L'anunci podria tenir certa rellevància en el resultat final d'unes eleccions, a priori disputades, en què l'expresident republicà competirà amb la candidata demòcrata Kamala Harris.

Ara com ara, els sondejos del Washington Post i l'NBC donen el 47% de vot a Kamala Harris i el 44% a Trump.


Es consuma la ruptura de Kennedy amb els demòcrates

El veterà polític Robert F. Kennedy Jr., de 70 anys, va llançar la seva candidatura a les primàries demòcrates l'abril del 2023. Es tractava d'un desafiament al president Joe Biden, que s'havia proposat buscar la reelecció el 5 de novembre --finalment, va retirar-se a favor de Harris.

A finals de l'any passat, Kennedy va abandonar el Partit Demòcrata i va presentar-se com a independent a les eleccions a la Casa Blanca. Tanmateix, només va aconseguir presentar la seva candidatura en una desena d'estats.

Les seves aspiracions electorals tampoc comptaven amb el suport del clan Kennedy. En plena convenció demòcrata, Jack Schlossberg --net de l'expresident John F. Kennedy-- va expressar el suport de la família a la candidatura de Harris.

En els darrers anys, Robert F. Kennedy Jr. es va convertir en un personatge controvertit en les files demòcrates. Fervent opositor de les vacunes, durant la pandèmia de la covid va liderar algunes teories conspiranoiques sobre l'origen del virus.

També s'ha mostrat molt crític amb la política exterior nord-americana: sobretot, amb la intervenció dels Estats Units a la guerra de Síria, durant el segon mandat de Barack Obama.

Robert F. Kennedy Jr. es va convertir en un personatge controvertit en les files demòcrates (Reuters/Brian Snyder)

Trump, satisfet amb el suport de Kennedy

Donald Trump encara no s'ha pronunciat després de la retirada oficial de Kennedy de la cursa electoral. Dijous, però, l'expresident republicà ja va dir que se sentiria "honorat" si rebés el suport del polític.

"El conec des de fa temps. És un home una mica diferent, molt intel·ligent, molt bona persona. Si em donés suport, em sentiria honorat, molt honorat. Té el cor al lloc correcte, és una persona respectada", va afirmar en una entrevista telefònica a Fox News.

També va apuntar que consideraria incorporar-lo a la seva administració, en cas que guanyés les eleccions.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units 2024
Anar al contingut