Madrid

Rivera es reuneix amb Rajoy i dóna suport al govern espanyol perquè "faci complir la llei" a Catalunya

El líder de Ciutadans ha mostrat el seu suport a Rajoy i ha assegurat que la democràcia "no és negociable"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, s'han reunit a la Moncloa per abordar les línies d'acció conjunta davant del que tots dos qualifiquen de "desafiament separatista".

La trobada a La Moncloa ha durat una hora i ha servit perquè els dos líders trobin punts comuns davant la situació a Catalunya. En la roda de premsa posterior a la reunió, Rivera ha explicat que dóna suport a Rajoy perquè faci complir la llei a Catalunya.

Rivera ha assegurat que la democràcia "no és negociable" i que "en un moment delicat" és fonamental mostrar el "suport" de Ciutadans al govern espanyol. 

En relació amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, sobre la suspensió de l'autonomia, Rivera ha manifestat el seu acord amb Rajoy sobre la necessitat d'esgotar "tots els mecanisme previs perquè no s'hagi de portar a terme".

El líder de Ciutadans ha proposat a Mariano Rajoy i al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que firmin un "pacte per Espanya", a tres bandes, que protegeixi la sobirania nacional i la unitat territorial d'Espanya. El seu objectiu, ha dit Rivera, és que guanyi qui guanyi les pròximes eleccions del 20 de desembre, es garanteixi que Espanya és una nació i que, per tant, "no es toca i no es trenca".

"Necessitem fixar un acord mínim, en el que és essencial, en el que és important, perquè els espanyols sàpiguen que, governi qui governi Espanya, guanyi qui guanyi les eleccions el 20 de desembre, sigui quina sigui la majoria parlamentària, Espanya no està en joc, Espanya no és negociable i Espanya no es trenca".

L'acord que proposa Rivera al PP i el PSOE també impediria als partits firmants governar de la mà de les forces polítiques "que volen trencar Espanya".

Rajoy li ha dit que està "d'acord en el contingut" del pacte però que l'ha d'estudiar en detall.

Segons fonts de Ciutadans, Rivera ha traslladat a Rajoy la possibilitat de recórrer davant del Tribunal Constitucional l'admissió a tràmit de la declaració de Junts pel Sí i la CUP abans, fins i tot, del seu debat, així com també que diputats de Ciutadans a la cambra catalana presentin recursos d'empara davant l'alt tribunal. En tot cas, Rivera ha donat suport a Rajoy en "defensa de les lleis democràtiques i la unió de tots els espanyols".

Poc després de començada la reunió, Rajoy ja n'informava a través de Twitter:


A la tarda, Iglesias

La reunió amb Iglesias, que es farà a dos quarts de cinc la tarda, arriba després que el president espanyol va afirmar que si Podem "no canvia d'opinió" no convocaria el líder d'aquesta formació, perquè "està a favor del dret d'autodeterminació i la liquidació de la sobirania nacional". Ara se n'ha desdit i ha decidit trucar-li per convocar-lo a una reunió, tot i que amb dos dies de retard respecte de Rivera i el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Ha estat el mateix Iglesias qui n'ha informat a través del seu perfil de Twitter. El líder de Podem també ha fet una crida a un nou pacte de país "amb diàleg i democràcia":

Aquestes trobades es fan dos dies després que Rajoy es reunís, dimecres, amb Pedro Sánchez, al palau de La Moncloa, on van acordar que treballaran junts per preservar la unitat d'Espanya i la Constitució.

La setmana que ve Rajoy rebrà el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i el candidat d'UPyD a les generals, Andrés Herzog.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut