Revifa el conflicte entre Interior i les ADF i el cos de Bombers Voluntaris

Les ADF de l'Alt Empordà denuncien que els Bombers han frenat la seva intervenció a l'incendi de Portbou i es queixen que Interior menysprea recursos "formats, coordinats i equipats per treballar en incendis forestals"

RedaccióActualitzat

L'incendi de Portbou ha fet revifar el conflicte entre les ADF i el Departament d'Interior.

Les Agrupacions de Defensa Forestal denuncien que, tot i que els seus voluntaris van ser ahir els primers a mobilitzar-se en detectar els primers indicis del foc, ara no se'ls està permetent treballar en l'extinció de l'incendi

En un comunicat dirigit al president Pere Aragonès i al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, denuncien que se'ls hagi apartat, i reclamen que s'utilitzin tots els recursos disponibles per atacar els incendis. Asseguren que tampoc no s'han respectat els mínims establerts per l'últim Pla d'actuació del grup d'intervenció del cos, "menyspreant així els recursos disponibles que estan formats, coordinats i equipats per treballar en incendis forestals".

Per la seva banda, Interior defensa l'actuació dels Bombers i diu que es regeix pel protocol.

L'inspector de Bombers Moisès Galan ha assegurat als periodistes que segueixen l'extinció de l'incendi de Portbou que quan hi ha un incendi, les ADF "poden operar a zones molt concretes", però que en aquest moment prefereixen actuar sota la seva pròpia estructura. Per la situació en la qual es troben, afegeix, el cos es regeix "per les seves pròpies normes, també consensuades en l'Infocat":

"Ens obeïm a les nostres normes; determinem que en situacions d'un perill concret i extrem com un incendi poden operar en zones concretes, i la resta ja ho evolucionem amb el nostre paraigua i la nostra pròpia estructura."

La protesta dels Bombers Voluntaris

Els que tampoc treballen en l'extinció de l'incendi de Portbou són els Bombers Voluntaris. Des de dijous, més de mil efectius han deixat d'estar disponibles per exigir al Departament d'Interior millors condicions. En aquest cas, el conflicte fa temps que dura. Denuncien "una gestió bastant deficient" per part de l'Administració.

Ja fa dies van començar les aturades els bombers voluntaris de Girona i ara la protesta s'ha anat estenent. "Tenim uns 1.100 bombers que no estan disponibles en l'activitat dels seus parcs diaris i això suposa que hi ha una cinquantena de parcs que no estan operatius", afirma Josep Maria Alcalà, president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya.

La gota que va fer vessar el got va ser el canvi de normativa que obliga els bombers voluntaris han d'estar disponibles un mínim d'hores de servei i, si no es compleixen, se'ls revoca la credencial.

A banda, el col·lectiu manté demandes històriques, com cotitzar a la Seguretat Social. En aquest cas, Interior afirma en un comunicat, entre altres coses, que les indemnitzacions en cas d'accident són idèntiques a les dels bombers professionals.  

 

ARXIVAT A:
IncendisBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut