El 5 de maig prop de 40.000 persones es van manifetar a la plaça Major de Palma per protestar contra el pla de PP i Vox i en defensa de la llengua catalana (Isaac Buj/Europa Press)

Revés al pla de PP i Vox contra la immersió a les Illes: només 11 escoles volen més castellà

Cap centre públic balear ha demanat adherir-se al pla pilot per donar més pes al castellà en detriment del català a les aules de primària, i només ho han sol·licitat 11 escoles concertades
Redacció Actualitzat
TEMA:
Immersió lingüística

La comunitat educativa de les illes Balears dona l'esquena al pla del govern de coalició de PP i Vox per donar més pes al castellà a les aules. Dels 339 centres educatius de les Illes, només 11 --prop del 3%-- han optat per adherir-se al pla pilot per fer assignatures troncals en castellà. I tots ells són concertats.

L'escàs suport dels equips directius de les escoles suposa un revés important per al pla pilot, que s'aplicarà durant tres cursos a l'educació primària. El Departament d'Educació i Universitats farà proves de diagnòstic als alumnes de quart de primària i tornarà a fer proves d'aquí a tres anys per avaluar-ne els resultats. El govern balear destinarà 20 milions d'euros a aquest pla.

Els centres que sí que han triat adherir-s'hi hauran de garantir el 50% de les hores lectives en català, tal com estableix el decret de mínims, però podran oferir en castellà, a segon i tercer cicle de primària, les assignatures de matemàtiques i coneixement del medi.

Aquest decret regula "l'ús i l'ensenyament de i en llengua catalana en els centres educatius no universitaris" i estableix un mínim del 50% en llengua catalana. A la pràctica, a la majoria de centres públics, el català és la llengua predominant en tot l'horari escolar, però els privats i concertats han de garantir també un mínim de la meitat d'assignatures en català.
 

Atac a la immersió, també a infantil i secundària

L'ofensiva del govern balear contra la immersió lingüística no només afecta l'etapa de primària. A secundària, podran oferir en castellà matemàtiques, geografia i història i biologia i geologia, física i química o tecnologia. Els centres de secundària que demanin adherir-se al pla, podran començar a aplicar-lo el curs 2025-2026.

La Conselleria d'Educació i Universitats, dirigida pel popular Antoni Vera, també ha obligat els centres a demanar a les famílies d'I3 que indiquin a la preinscripció si volen escolaritzar els seus fills en català o en castellà.

L'acord entre el PP i VOX per donar més pes al castellà a les aules forma part del pacte d'investidura després que el partit d'extrema dreta bloquegés els pressupostos autonòmics perquè els populars es resistien a acceptar la mesura.

El popular Antoni Vera està al capdavant de la Conselleria d'Educació i Universitats del govern balear (Tomàs Moyà/Europa Press)


L'OCB celebra el compromís dels centres

Obra Cultural Balear (OCB) ha celebrat el compromís dels centres amb el model lingüístic actual i considera que ha fracassat "l'Intent del govern de segregar els alumnes per raó de llengua". L'entitat de defensa de la llengua catalana i el patrimoni cultural de les illes ha demanat que els recursos que es destinen a "aquest despropòsit pedagògic" s'inverteixin en necessitats reals dels centres.

L'OCB ja va presentar un recurs contenciós administratiu contra el pla al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, amb l'objectiu que no es pugui aplicar el curs vinent a l'etapa de primària. Consideren que el pla és "clarament contrari a la legalitat vigent" i "pot causar greus perjudicis al sistema educatiu balear en el seu conjunt".

El pla també ha comptat amb l'oposició de bona part de la societat civil balear. El 5 de maig, prop de 40.000 persones es van congregar a la plaça Major de Palma per protestar contra el pla de PP i Vox i en defensa de la llengua catalana.

 

ARXIVAT A:
Educació Illes Balears Immersió lingüística
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut