Primeres imatges de les restes del submergible Titan al fons del mar
Primeres imatges de les restes del submergible Titan al fons del mar (Pelagic Research Services/Guàrdia Costanera)

Revelen imatges i els últims missatges del submergible Titan: "Tot bé per aquí"

Durant el judici que busca aclarir els fets que van posar fi a la vida dels cinc ocupants del submergible Titan, s'han desvelat nous detalls dels últims moments de la tragèdia

RedaccióActualitzat

Per primera vegada s'ha vist l'estat en què els equips de rescat es van trobar el submergible privat Titan al fons del mar Atlàntic, a pocs centenars de metres del Titanic, que era el seu objectiu final. 

La imatge de les restes de la implosió del Titan, on el juny del 2023 van morir els cinc ocupants, s'ha pogut veure dins una diapositiva que ha compartit la Guàrdia Costanera dels Estats Units. 

El moment es veu en el vídeo gravat durant la primera jornada de l'audiència de la Junta d'Investigació Marítima de la Guàrdia Costanera, establerta per esbrinar les circumstàncies que van envoltar l'incident en què van morir els cinc ocupants.


Una "implosió catastròfica"

L'equip de rescat que es va establir per intentar salvar els ocupants del Titan i l'empresa OceanGate, propietària del submergible, van donar per fet que la tripulació havia mort, probablement en una implosió.

Així ho van explicar pocs dies després que la Guàrdia Costanera dels Estats Units hagués confirmat la troballa al fons de l'oceà de cinc parts del submergible, a uns 500 metres de la proa del Titanic, la primera imatge de les quals s'ha fet pública avui.

Les autoritats, que van concloure que el vaixell havia patit una "implosió catastròfica", van recuperar, pocs dies després, "possibles restes humanes", que es creu que pertanyien a les víctimes.

El contacte amb l'aparell es va perdre al cap d'1 hora i 45 minuts de l'inici de la immersió

A bord del Titan hi anaven cinc persones, el pilot i quatre passatgers, que van ser donats per morts poques hores després d'haver-hi perdut la comunicació. 

Entre ells, hi havia el milionari britànic Hamish Harding, de 58 anys i director de l'empresa de venda de jets privats Action Aviation, amb seu a Dubai. 

A l'expedició també hi anava l'explorador francès Paul-Henry Nargeolet, de 73 anys, que hauria fet més de 30 immersions fins al Titanic. 

Els altres dos viatgers eren l'empresari pakistanès Shahzada Dawood i el seu fill Suleman, membres d'una de les famílies més riques del país. 

El pilot del submergible era Stockton Rush, el director executiu d'OceanGate, l'empresa organitzadora de la missió.

Els moments finals del Titan 

En el vídeo que ha fet públic la Guàrdia Costanera es poden llegir els últims missatges que, minuts abans de la tragèdia, es van intercanviar el submergible i el vaixell nodrissa, el Polar Prince. 

Entre aquests missatges, es pot llegir un tràgicament irònic "tot bé per aquí", enviat des del Titan al Polar Prince, o l'últim que van rebre, tot just sis segons abans de perdre-hi tota comunicació: "dropped two wts", una frase que indicaria que el submergible s'acabava d'alliberar de pes per acostar-se a la superfície. 

Segons la família d'una de les víctimes, aquest últim missatge indicaria que la tripulació sabia que alguna cosa anava malament i estaven intentant avortar la missió. 

En tot cas, aquell va ser l'últim missatge que va arribar a la superfície i la comunicació es va tallar per sempre més. 

 

Anar al contingut