El BCE rebaixa un quart de punt els tipus d'interès per la millora de la inflació

D'aquesta manera situa el preu del diner en el 3,5% si es té en compte l'índex de referència que l'entitat presidida per Christine Lagarde ha decidit prioritzar a partir d'ara i que es basa en els tipus dels dipòsits

Jordina Molas SalortActualitzat

El Banc Central Europeu ha decidit, tal com es preveia, retallar els tipus d'interès 0,25 punts, després que la inflació es vagi moderant cap a l'objectiu oficial del 2% i un cop vist que el creixement de les principals economies europees s'estanca.


Els tipus de referència, al 3,5%

Aquesta rebaixa de 0,25 punts val per a les tres eines que utilitza el BCE a l'hora de fixar la seva política monetària. De totes tres, el BCE ha decidit prioritzar-ne una en els seus càlculs i la seva comunicació, el tipus d'interès dels seus dipòsits. Són els interessos que el BCE paga als bancs per deixar els seus diners en dipòsit. I això perquè, a la pràctica, ja fa temps que era l'indicador més utilitzat pels bancs i els mercats financers per la seva operativa.

Fins ara estava al 3,75% i, per tant, queda en el 3,5%. Així doncs, a partir d'aquest moment el nou referent a l'hora de parlar dels tipus d'interès serà aquesta xifra.

El BCE creu que la taxa de dipòsits és una dada més ajustada per informar del preu del diner. I ho justifica perquè, a la pràctica, ara és la finestreta que més utilitzen els bancs, perquè tenen excés de liquiditat i cada cop aparquen més diners al BCE.

Habitualment, la taxa de referència era una altra. En concret, la que utilitzaven els bancs per demanar crèdit al BCE i finançar-se a curt termini, l'anomenada "main refinancing operations". En aquest cas, la rebaixa de 0,25 punts vol dir que els tipus d'interès queden en el 4%. Però, a més, el BCE considera que cal ajustar-la encara més per reflectir la realitat dels mercats, i ha decidit aplicar-li una retallada extra, de caire tècnic, fins al 3,65%. L'altra finestreta, la "marginal", es queda en el 3,90%.

Aquests ajustos tècnics entren en vigor ara, però van decidir-se la primavera passada, i haurien de reduir la volatilitat dels mercats.

Segona rebaixa d'aquest any

És la segona rebaixa de tipus d'interès que el BCE fa aquest any.

En la reunió del setembre del 2023, ara fa un any, es van enfilar al 4,5% --amb la referència que s'havia fet servir fins ara-- i, des de llavors, la institució presidida per Christine Lagarde només ha fet una rebaixa d'un quart de punt, al juny. A la reunió del juliol els van deixar com estaven, però amb la porta oberta a seguir aquest camí de baixades.

Aquest dijous, la presidenta del BCE no ha volgut donar més pistes sobre l'estratègia dels pròxims mesos. En la seva roda de premsa, seguint també els arguments del comunicat oficial, Lagarde ha insistit que no tenen un camí ja definit, i que les seves decisions dependran de les dades que es vagin coneixent.

Preocupa que la inflació pugui repuntar, sobretot pel que fa als serveis i els salaris en alguns països, i això dona arguments a les veus que demanen cautela a l'hora de noves retallades. Però, al mateix temps, el BCE reconeix que les previsions econòmiques empitjoren, de manera que una rebaixa dels tipus d'interès estaria justificada.

La inflació s'acosta al 2%

La nova retallada s'explica perquè les xifres d'inflació de la zona euro s'encaminen als objectius que s'ha marcat el BCE del 2%. Les dades provisionals d'agost van situar la inflació al conjunt de països de l'eurozona al 2,2%.

L'IPC de la zona euro, al 2,2% a l'agost (Europa Press/Marta Fernández)

Segons les declaracions dels últims dies, fins i tot membres del BCE més afins a una política monetària dura apostaven per rebaixar els tipus, una mesura que en aquests moments podria afavorir països com Alemanya, habitualment contraris a relaxar mesures, i altres dels principals socis europeus, que tenen l'economia estancada.

L'euríbor anticipa la baixada

Els inversors ja feia dies que donaven per fet que hi hauria la rebaixa i així ho havien traslladat també a l'euríbor. Fa setmanes que es va reduint, però aquesta setmana ha baixat del 3% en la taxa diària. Si continua així fins a finals de mes, els hipotecats a qui els toqui revisar ara veuran com se'ls rebaixen les quotes.

El nou governador del Banc d'Espanya s'estrena al BCE

Aquesta reunió és la primera a la qual ha assistit el nou governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, en una de les funcions que té com a governador.

Escrivá pren possessió del càrrec de governador del Banc d'Espanya
Escrivá pren possessió del càrrec de governador del Banc d'Espanya (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

També es preveu que la Reserva Federal dels Estats Units retalli els tipus d'interès en la reunió que té convocada el 18 de setembre. Ara estan entre el 5,25% i el 5,5%, però en les declaracions d'aquest estiu van avançar que havia arribat l'hora de redreçar el rumb, perquè la inflació estava controlada, però ara preocupava el mercat de treball als Estats Units.

ARXIVAT A:
HipotequesBancaBanc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut