El fiscal general de l'estat, Álvaro García Ortiz (Europa Press)

La Junta de Fiscals avala amnistiar la malversació per una majoria ajustada

El fiscal general ha rellevat els quatre fiscals del procés de la causa i seran dos altres fiscals els que defensin el criteri de la Fiscalia al Suprem
Redacció Actualitzat
TEMA:
Amnistia

La Junta de Fiscals de Sala ha avalat --per 19 vots a favor, 17 en contra i una abstenció-- aplicar l'amnistia al delicte de malversació i que, per tant, s'aixequin les cautelars. Per tant, avala el criteri del fiscal general, Álvaro García Ortiz, i al qual s'oposaven els quatre fiscals del procés. Discrepància que s'ha debatut per cúpula del Ministeri Públic aquest dimarts.

I aquest serà el criteri que es traslladarà al Tribunal Suprem, tot i que els jutges Manuel Marchena i Pablo Llarena no estan obligats a respectar-lo.

Els quatre fiscals del procés quedaran alliberats de redactar aquest informe contrari al seu plantejament, i l'escrit  s'ha encomanat a uns altres fiscals: la número dos de la fiscalia, la tinent fiscal María Ángeles Sánchez-Conde i el Fiscal de Sala Cap Penal de la Fiscalia del Tribunal Suprem, Joaquín Sánchez-Covisa.


Quines són les postures enfrontades?

Els quatre fiscals del procés, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Javier Zaragoza, consideren que l'amnistia no es pot aplicar al delicte de malversació i, per tant, tampoc es poden aixecar les mesures cautelars, és a dir, les ordres de detenció. I això han defensat en la reunió d'aquest dimarts.

Aquests quatre fiscals consideren que no es pot amnistiar la malversació perquè, diuen, hi va haver enriquiment i perquè afecta els interessos financers de la Unió Europea. 

Cadena, Madrigal, Moreno i Zaragoza havien fet arribat la seva postura al seu superior de manera reiterada. Quan encara no havien rebut l'encàrrec de fer un informe, ja van fer-li arribar a Álvaro García Ortiz un document de més d'un centenar de pàgines en què no es van estalviar les opinions polítiques.

Divendres passat, el fiscal general va ordenar als fiscals que redactessin un informe en la línia de defensar que la malversació s'ha d'amnistiar i que s'han d'aixecar les mesures cautelars. S'hi van negar i, per això, es va convocar la junta de fiscals de sala d'aquest dimarts.


Què és la junta de fiscals de sala?

La junta de fiscals de sala reuneix la cúpula de la carrera, el "generalat" del ministeri públic. Té la funció d'assistir el fiscal general en matèria doctrinal i tècnica i en la formació de criteris unitaris d'interpretació i actuació legal. El formen 38 membres --37 més el fiscal general--. 

La convocatòria de la Junta de Fiscals en cas de discrepància s'ha fet d'acord amb l'article 27 de l'Estatut del Ministeri Fiscal. Estableix que si un fiscal rep una ordre del seu cap que considera contrària a la llei o improcedent ho ha de fer saber, en un informe, al seu superior.

Javier Zaragoza i Fidel Cadena, dos dels quatre fiscals del procés (Europa Press)


I ara, què?

L'informe de la Fiscalia a favor de l'amnistia es farà arribar al Tribunal Suprem. Dimarts passat, el mateix dia de la publicació de la llei d'amnistia al BOE, el tribunal del procés i el magistrat Pablo Llarena van donar 5 dies a les parts perquè es pronunciessin sobre l'aplicació de l'amnistia i l'aixecament de mesures cautelars.

Manuel Marchena i Pablo Llarena no estan obligats a seguir el criteri de la Fiscalia. En el cas del delicte de malversació no es descarta que s'acabi plantejant una qüestió prejudicial a la justícia europea.

D'acord amb l'esperit de la llei d'amnistia, la decisió d'aixecar l'ordre de detenció a Puigdemont hauria de ser més immediata. La llei d'amnistia preveu que "la suspensió del procediment penal per qualsevol causa no impedirà l'alçament d'aquelles mesures cautelars que hagin estat acordades amb anterioritat a l'entrada en vigor de la llei present i que impliquessin la privació de l'exercici de drets fonamentals i llibertats públiques".

ARXIVAT A:
Amnistia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut