Aragonès i Sánchez, abans de la reunió d'aquest dimecres al Palau de la Generalitat
Aragonès i Sánchez, abans de la reunió d'aquest dimecres al Palau de la Generalitat (EFE/Alberto Estévez)

Aragonès reclama a Sánchez un finançament singular en plena negociació per investir Illa

Els dos presidents s'han reunit en una trobada "cordial" a la Generalitat en una setmana plena de gestos

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'han reunit aquest dimecres durant una hora al Palau de la Generalitat.

Segons fonts del govern, Aragonès ha defensat un finançament singular per a Catalunya i ha demanat a Sánchez que es mogui en aquesta qüestió.

En un comunicat conjunt, els presidents han destacat el clima "cordial" de la trobada, en què s'han compromès a "culminar" els acords pendents, com el canvi de model per finançar Rodalies.

Feia més de mig any que els presidents no es trobaven, i és el primer cop que ho fan després que els socialistes guanyessin les eleccions del 12 de maig i des de l'aprovació de la llei d'amnistia.

A més, la trobada ha arribat en plenes negociacions entre Esquerra i el PSC per la investidura de Salvador Illa, amb qui Pedro Sánchez s'ha reunit durant dues hores tot just després de sortir del Palau de la Generalitat. Fonts socialistes confirmen que ha estat un dinar de treball al restaurant Ca l'Isidre, al Raval.

Aragonès ha rebut Sánchez a l'entrada de la plaça Sant Jaume (EFE/Alberto Estévez)

Traspàs de la gestió de l'IMV

Els dos governs han avançat en les últimes setmanes en qüestions clau que estaven pendents de tancar, l'última aquest mateix dilluns, amb l'acord d'una transferència de més de 1.000 milions d'euros de l'Estat a la Generalitat, bàsicament per al finançament del traspàs de Rodalies.

En paral·lel a la trobada dels dos presidents, s'han fet dues reunions més entre membres dels executius català i espanyol.

Per una banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern espanyol, Elma Saiz, han firmat el conveni de traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital a la Generalitat. Es tracta d'un dels cinc acords a què van arribar el desembre, durant l'última reunió entre Aragonès i Sánchez.

I encara hi ha hagut una tercera reunió entre la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, al mateix Palau de la Generalitat.

La ministra Saiz i el conseller Campuzano han firmat el traspàs de l'ingrés mínim vital (EFE/Andreu Dalmau)

Reunió entre presidents, set mesos després

Pocs minuts després de les 12 del migdia, el cotxe oficial del cap de l'executiu espanyol ha arribat a la plaça Sant Jaume.

Aragonès, acompanyat dels consellers Campuzano i Vilagrà, ha encaixat la mà amb Sánchez abans de dirigir-se a l'interior de la seu del govern.

Els dos governs han destacat, en un comunicat conjunt, que la reunió ha transcorregut en un clima "cordial" i de "normalitat institucional". Totes dues parts s'han compromès a "culminar" acords i traspassos pendents.

Fonts del govern han explicat que el president de la Generalitat ha insistit en la necessitat d'un finançament singular per Catalunya i ha reclamat a Sánchez que acosti posicions en aquesta matèria.

L'última reunió de Sánchez i Aragonès es remunta al desembre de l'any passat i també es va fer al Palau de la Generalitat.

En aquella ocasió es van firmar acords per millorar el servei de Rodalies, el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital, impulsar una llei de garantia de plurilingüisme perquè els ciutadans es puguin dirigir a l'administració de l'Estat en la seva llengua i impulsar un centre tecnològic de producció de xips.


La Generalitat i La Moncloa rebutgen vincular-ho a la investidura

La trobada ha tingut lloc durant la negociació discreta entre ERC i el PSC per tancar un possible acord d'investidura de Salvador Illa. Els republicans sempre han posat com a límit el mes de juliol per arribar a un acord, que té un finançament singular per a Catalunya com a eix central i imprescindible.

De totes maneres, tant la Generalitat com La Moncloa han desvinculat la trobada entre els dos líders de cap negociació per fer Illa president de la Generalitat.

La reunió d'Aragonès i Sánchez ha començat passades les 12 i ha durat una hora (EFE/Alberto Estévez)

En aquesta línia, durant la roda de premsa, el conseller Campuzano ha demanat que no es barregi "una reunió institucional amb les converses entre ERC i el PSC", que ha dit que "han de continuar el seu curs en la recta final de la negociació". 

Fonts dels republicans han assegurat a TV3, però, que té la maquinària preparada per si en els pròxims dies o setmanes s'arriba a un preacord i cal consultar les bases.

A més, la reunió arriba l'endemà que Junts tombés al Congrés dues mesures del govern espanyol, el sostre de despesa pels pressupostos del 2025 i la reforma de la llei d'estrangeria, de manera que es constata l'allunyament amb els socialistes.

L'ultimàtum d'ERC

Aquest dilluns, en un article publicat a La Vanguardia, ERC va enviar un nou ultimàtum als socialistes: "Sense un pas endavant clar i decisiu cap a la sobirania fiscal no hi haurà cap acord d'investidura possible."

"I aquest pas de gegant no pot ser un consorci entre la Generalitat i l'Estat en una operació de maquillatge perquè tot continuï igual. I tampoc poden ser noves promeses de finançament que mai acaben de concretar-se."

Els signants de l'article --Marta Rovira, Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernàndez i Oriol López-- insisteixen en un "finançament singular que avanci cap a la plena sobirania fiscal", basat en una "relació bilateral" amb l'Estat i la recaptació i gestió de tots els impostos.

 

 
ARXIVAT A:
Pedro SánchezPere AragonèsGeneralitat de CatalunyaGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut