Retiren 8 palmeres a Barcelona de les 100 primeres revisades: "Hem abaixat la tolerància"

El consistori eleva a 900 el nombre de palmeres datileres que es revisaran i que són similars a la que va caure dijous al Raval i va matar una noia

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha tallat vuit palmeres del centenar que ha revisat des del cap de setmana, similars a la que va caure dijous passat i va causar la mort d'una noia de 20 anys. Les que s'han retirat estaven ubicades, sobretot, a Ciutat Vella i Sant Martí.

Joan Guitart, cap d'Arbrat de Parcs i Jardins de la ciutat, assegura que no s'han retirat perquè estiguin malmeses, sinó perquè han abaixat el llistó "de tolerància":

"Des del cap de setmana després de l'accident hem començat a revisar totes les palmeres de característiques similars a la fracturada. Se n'han tallat vuit, no perquè fossin incorrectes, sinó perquè ens hem posat en un grau de tolerància una mica inferior al que teníem fins ara i aquestes, davant del dubte, s'ha decidit tallar-les."


Una revisió "extraordinària" de 900 palmeres

A Barcelona hi ha unes 2.500 palmeres datileres, tot i que des del 2014 no se'n planta cap.

El control del seu estat es fa normalment cada dos anys. En alguns casos, la revisió és anual, després que el 2020 una altra caiguda va causar la mort d'un home al parc de la Ciutadella. La que va cedir al Raval havia passat la inspecció feia cinc mesos sense que s'hi detectés cap anomalia.

Després de l'accident, l'Ajuntament ha decidit fer una "revisió extraordinària" de les palmeres d'aquesta espècie que hi ha a la ciutat. Inicialment, el consistori va dir que se'n revisarien 800, però ara ha elevat la xifra fins a 900.

També les han regat totes i les han inclòs en la ruta de reg dels arbres de nova plantació, davant l'actual episodi de sequera. Joan Guitart ha reconegut que les palmeres no són les úniques espècies que estan patint per l'estrès hídric, però sí de les que més els afecta.

Per això han decidit abaixar el llistó de tolerància. Si fins ara es talaven les espècies en què l'estretor del tronc s'havia reduït un 30%, ara n'han retirat algunes que hi estaven una mica per sota, després de constatar que la palmera que va caure tampoc arribava a aquest llindar.

Tot i que els protocols encara no han canviat, el consistori ha assegurat que "aprendran d'aquesta experiència", i no descarten canviar-los més endavant.

Cada any, l'Ajuntament de Barcelona talla uns 500 arbres dels 301.700 que hi ha a la ciutat.

Revisió d'una palmera a la plaça de la Palla de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

 

Com es fa la revisió de les palmeres?

Per fer la revisió de les palmeres, els tècnics comproven la duresa i flexibilitat del tronc i també la situació dels nius, en cas n'hi hagi.

  • El primer pas és revisar l'estípit, el tronc de la palmera, mirar si té defectes o alteracions i, en cas de trobar-n'hi, si són lleus i estan dins dels llindars de tolerància. Si l'estretor de la palmera és superior al 30% --o, ara, una mica per sota--, l'arbre es retira.
     
  • La segona prova és el test d'oscil·lació: s'estira la palmera i es fa ballar en diverses direccions per veure si té un moviment harmònic correcte. Si està massa rígida, també s'ha de retirar.
     
  • I finalment, es comproven els nius que hi ha a les copes, per veure si estan ben fixats o no i si cal retirar-los.
Espelmes i flors al punt on va morir la noia a qui li va caure a sobre una palmera (ACN/Laura Fíguls)


L'estrès hídric, principal hipòtesi de l'accident

Aquest dimecres es fan els funerals per la noia morta en l'accident de dijous passat a la plaça Emili Vendrell. L'Ajuntament de Barcelona està en contacte amb la família i ha anunciat que es farà càrrec de les despeses de la cerimònia de comiat i de l'enterrament.

El consistori també ha dit que encara és aviat per saber per què va caure la palmera del Raval que va matar la noia de 20 anys, però que treballen amb la hipòtesi que va ser per estrès hídric derivat de la sequera. 

L'Ajuntament encara no té les conclusions finals de l'informe encarregat sobre la palmera fracturada i ha de valorar altres factors importants, com el pes o l'estrenyiment del tronc.

El responsable d'Arbrat de Parcs i Jardins, Joan Guitart, ha afegit que de moment només s'estan revisant palmeres, però que si detecten altres espècies que també s'estiguin fracturant, estudiaran ampliar els controls.
 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut