"Res a curar": França prohibeix les teràpies de conversió sexual amb penes de presó
"Res a curar": França prohibeix les teràpies de conversió sexual amb penes de presó

"Res a curar": França prohibeix i castiga amb presó les "teràpies de conversió" sexual

El parlament francès ha votat per unanimitat la proposta de llei per sancionar-les amb una pena mínima de dos anys de presó i una multa de 30.000 euros

Ningú al parlament francès s'hi ha oposat. Els 142 diputats presents a la cambra han votat per unanimitat a favor del projecte de llei per prohibir les "teràpies de conversió" sexual, pràctiques destinades a imposar l'heterosexualitat.

Són mètodes brutals com l'exorcisme, la hipnosi o els electroxocs que s'imposen per intentar "curar" persones homosexuals, bisexuals o trans, i que tenen greus seqüeles psicològiques i fins i tot físiques en les víctimes.

El text, impulsat per la diputada Laurence Vanceunebrock, crea un nou delicte al Codi Penal que castiga aquestes pràctiques amb almenys dos anys de presó i una multa de 30.000 euros. Les penes podran augmentar fins a tres anys de presó i una multa de 45.000 euros en cas de circumstàncies agreujants.

 

Teòricament, les "teràpies de conversió" ja eren sancionables per delictes com assetjament moral, violència o exercici il·legal de la medicina. Amb aquest nou delicte, però, s'il·legalitza directament aquestes pràctiques.

El president de la República, Emmanuel Macron, ha celebrat la notícia i ha dit que les "teràpies de conversió" són indignes i no tenen cabuda a França. "Ser tu mateix no és un delicte", ha afirmat, "perquè no hi ha res a curar".

 

 

Un centenar de casos "recents"

De fet, aquesta afirmació, "Rien à guérir" ("Res a curar"), s'ha convertit en un hashtag ple de mencions a les xarxes socials. A França no hi ha xifres que avaluïn l'abast d'aquestes pràctiques, però al 2019 al Parlament van parlar d'"un centenar de casos recents".

Els diputats i senadors francesos havien arribat a un acord sobre el text. A l'Assemblea Nacional, la votació també va ser unànime, però al Senat, dominat per la dreta, el suport no va ser tan majoritari.

Amb l'adopció d'aquest text, França s'afegeix a països com Malta i Alemanya i que al 2019 va començar els tràmits per a legislar sobre aquesta qüestió. I a menys de tres mesos de les eleccions, amb aquesta decisió el govern de Macron s'acosta al seu electorat de centreesquerra.

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Drets humans
Anar al contingut