Judici per la mort del lladre a Porqueres, amb dos dels assaltants d'esquena en primer terme
Judici per la mort del lladre a Porqueres, amb dos dels assaltants d'esquena en primer terme (Europa Press)

Repetiran el judici a l'ancià de Porreres que va matar un lladre que li havia entrat a casa

L'home tenia 78 anys quan va matar amb una escopeta un dels lladres que li havien entrat a casa, que era germà bessó d'un dels altres acusats pel robatori

Redacció/AgènciesActualitzat

La justícia ha ordenat la repetició del judici a l'home de 83 anys de Porreres, a Mallorca, que va matar un lladre que li va entrar a casa, el febrer del 2018.

Un jurat va condemnar l'ancià a presó, però també va apuntar que era convenient proposar al govern espanyol un indult. Ara, el veredicte s'ha declarat nul i se l'haurà de tornar a jutjar amb un nou jurat, perquè l'anterior ja es va dissoldre.

El 22 de setembre passat, el jurat popular va emetre el veredicte per majoria. És a dir, cinc vots a favor i quatre en contra. En el mateix judici es van condemnar els lladres per robatori amb violència i un delicte de lesions.

El Ministeri Públic va demanar la nul·litat del veredicte perquè "no es va assolir el nombre de vots necessaris per a la declaració de culpabilitat de l'acusat". A aquesta petició s'hi van sumar diverses parts.

A la interlocutòria, la jutge veu "clar" que "l'objecte del veredicte conté un error insalvable" i acorda declarar la nul·litat del veredicte i repetir el judici amb un nou jurat popular.

Durant el judici, la Fiscalia va demanar tres anys i nou mesos de presó per a l'home, i l'acusació particular de la família del lladre, 10 anys.


Què va passar?

Els fets van passar el febrer del 2018 a Porreres, al pla de Mallorca. Quatre lladres --dos dels quals són bessons-- van quedar per entrar a robar en una casa on vivien una parella gran i que sabien que guardaven diners.

Un cop a dins, van sorprendre l'home --que llavors tenia 78 anys-- i el van obligar a obrir la caixa forta. Després el van tancar amb la dona en una habitació. Segons el relat de la Fiscalia, mentre els lladres es preparaven per fugir, l'home va agafar una escopeta, va anar a buscar els lladres i va disparar.

Va ferir de mort un dels lladres, un dels bessons. L'altre se li va tirar a sobre, li va prendre l'escopeta i va marxar amb el seu germà.

La defensa de l'home assegura que "temia per la seva vida".

 "Com pot repel·lir un senyor de 78 anys l'atac de dos joves encaputxats amb barres de ferro?"

El lladre va anar a la Guàrdia Civil "desconsolat" i va denunciar que els seus còmplices els havien "deixat tirats".


Un tret a boca de canó?

La distància amb què es va fer el tret ha estat un dels temes del judici. L'home gran assegura que va insistir que "no volia disparar" però que els lladres, lluny d'acovardir-se en veure l'escopeta, se li van tirar a sobre.

Durant el judici, pèrits van explicar que van analitzar gasos, partícules, mida i forma de l'impacte de la bala a la roba del lladre. Creuen que es va disparar a una distància d'entre 1,5 metres i 2 metres.

El metge forense que va fer l'autòpsia al mort també va establir una "distància curta" d'entre cinc i deu metres. "No va ser un tret a boca de canó", conclou, ja que "no es van trobar cremades al cos".

"He patit molt"

En el torn d'última paraula del judici, el senyor gran va explicar que ha "patit molt" fins ara i que la seva vida "va canviar quan aquesta gent va entrar" a casa seva.

"Mai a la vida vaig pensar que hauria de fer el que vaig fer."

El germà del mort es va disculpar amb l'home perquè sense el robatori "no s'haguessin produït aquests fets".

"No em vinc a excusar, hi vaig participar. Des del primer dia vaig voler dir la veritat i no he estat jo l'únic culpable."

ARXIVAT A:
JudicialIlles Balears
Anar al contingut