La reintroducció del linx a Catalunya, una fórmula per reduir la plaga de conills i un reclam turístic

El govern considera que és una espècie que garanteix la qualitat ambiental, equilibra l'ecosistema de depredadors i no és cap amenaça per a l'agricultura i la ramaderia, a més d'afavorir un turisme sostenible

Actualitzat

El linx ibèric podria reintroduir-se aviat a Catalunya. La secretaria de Transició ecològica de la Generalitat ha desempolsat un antic projecte i prepara un pla per fer-ho com una ajuda per reduir la plaga de conills, però també com un reclam turístic i un segell de qualitat ambiental.

Jordi Sargatal, secretari general en temes de medi ambient i transició ecològica, ha explicat a TV3 que el linx és una peça que falta per equilibrar l'ecosistema d'algunes zones i s'està estudiant comarques com les Garrigues o la Noguera com a habitats favorables per alliberar exemplars d'aquest felí protegit.

"Hi ha zones amb una elevadíssima densitat de conills, també hem de mirar que hi hagi una mínima presència de carreteres per evitar atropellaments i parlar amb actors socials de la zona --agricultors ramaders— als que puc assegurar que el linx ibèric no provoca cap problema de depredació en ramats ni cries."

Per engegar el projecte es busca la complicitat dels agricultors de la zona. Segons el departament, el retorn del linx també es planteja com una eina útil per revitalitzar el turisme, com va passar a la zona de l'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell, ha recordat Sargatal: "Anirà bé per aquest ecoturisme que no és massiu, però dona vida."

El linx és un gran depredador de conills i la seva presència garanteix l'equilibri i la qualitat de l'ecosistema on habita (iStock / Vicente Suárez Belloch)

Sargatal ha destacat, a més, que poder reintroduir el linx ibèric a Catalunya s'ha de veure com una garantia de qualitat ambiental, de revitalització i de compromís amb el medi ambient:

"Ha de ser un motiu d'orgull perquè el lloc que pugui admetre el linx vol dir que és un lloc de molta qualitat ambiental i el linx ho certifica. És un segell de qualitat ambiental i de civilització perquè vol dir que els humans del territori són capaços de conviure amb el linx."

Amb aquest projecte es busca repetir el model que des de fa anys s'ha implantat en alguns llocs de la península Ibèrica, com Andalusia o Castella-la Manxa. En 20 anys, la població de linx ibèric ha passat d'un centenar a més de 2.000 individus i ha deixat d'estar en perill d'extinció. "Encara no està salvat, però ens demanen que es pugui estendre a altres àrees de la península Ibèrica, i tenim àrees positives per a l'hàbitat del linx".

 

ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut