Reintrodueixen bacteris a la depuradora de la Llagosta per recuperar-la del vessament químic

L'ACA obre un expedient informatiu a l'empresa responsable de les substàncies contaminades, que van matar un miler de peixos del riu i també van eliminar els bacteris que depuren l'aigua

RedaccióActualitzat

A la depuradora d'aigües de la Llagosta hi arriben prop de 40.000 metres cúbics d'aigua al dia procedents del clavegueram dels nou municipis als quals dona servei. És el que aboquen diàriament 140.000 habitants, a més d'unes 1.600 empreses.

A tocar del dipòsit hi ha els sensors que divendres a la matinada van detectar un alt nivell de conductivitat a l'aigua, un senyal inequívoc que les instal·lacions no estaven rebent només aigües residuals urbanes. Eren substàncies procedents de l'extinció de l'incendi en una indústria química de Polinyà.

Les primeres analítiques han detectat una concentració d'amoni per sobre de l'habitual, així com de clorurs, i una alteració dels valors de conductivitat i pH.

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona ha obert diligències per investigar l'abocament químic, segons ha avançat El Periódico. 

Aquesta tarda, l'Agència Catalana de l'Aigua també ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu a l'empresa on es va originar l'incendi, Barnastock, per analitzar els fets i avaluar si aplicar alguna sanció ambiental.

El Parc Fluvial del Besòs, a Santa Coloma de Gramenet, que s'havia tancat per la contaminació de l'aigua, ha reobert aquest dilluns al matí.

Escuma blanca al riu Besòs
Escuma blanca al riu Besòs, aquest dissabte (ADF)

Reintroducció progressiva dels bacteris morts

La depuradora no es pot aturar, de manera que les substàncies químiques procedents de la indústria van passar pel circuit i van provocar la mort dels bacteris que filtren habitualment l'aigua. Els experts van situar en 15 dies la recuperació total de la planta, però la reintroducció de certs bacteris ha possibilitat que aquest centre ja estigui treballant al 50% de la seva capacitat.

Quan va arribar a la planta l'aigua contaminada, una part la van confinar en un dipòsit, però no van poder contenir-ne la resta. Així ho explica Pere Aguiló, director d'operacions de la planta depuradora.

"Quan va acabar al cor de la planta, que és de tractament biològic, va matar els bacteris"

A partir d'aquell moment, l'aigua que la depuradora va enviar al riu ja contenia els productes químics de l'extinció de l'incendi, i va ser quan van començar a morir el prop de miler de peixos del riu Besòs.

Oscar Sierra, president Consorci Besòs-Tordera, apunta que amb la recuperació que ja ha començat, d'aquí dues setmanes tornarà a haver-hi "aigua cristal·lina" al Besòs:

"Hem portat bacteris i ara ja comencem a tenir un 50% del rendiment que podria tenir aquesta depuradora"

Des del consorci sospiten que si el polígon industrial on es va produir l'incendi hagués tingut una bassa amb una capacitat semblant a la de la depuradora, potser s'hauria pogut contenir tot l'abocament.

 

ARXIVAT A:
IncendisMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut