Reduir la pressió de l'aixeta per estalviar aigua: com s'aplicaria i com ens afectaria

Aigües de Barcelona es prepara per reduir la pressió a l'àrea metropolitana si s'entra en fases posteriors d'emergència per la sequera

RedaccióActualitzat

"És la sequera més extrema que hem viscut des que en tenim dades". Així de clar ha estat Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en la compareixença on s'han apuntat noves restriccions en l'ús de l'aigua.

En concret, s'ha anunciat la fase de "preemergència", un estadi "intermedi" entre l'excepcionalitat i l'emergència que permetrà intensificar algunes mesures durant el mes o mes i mig vinent.

D'aquesta manera, el govern ha decidit actuar abans que els embassaments arribin al 16% de la seva capacitat, moment que marca l'entrada en la fase d'emergència. Actualment, però, les reserves d'aigua no estan gaire més altes, se situen per sota del 19%.

Tot i això, les mesures vinculades a aquest estadi només s'aplicaran al sistema Ter-Llobregat. I és que, tal com ha explicat Reyes, és on viuen més persones i on hi ha més activitat comercial i industrial, atès que inclou l'àrea metropolitana de Barcelona:

"L'esforç que podem fer des de la regió metropolitana en benefici de la resta de comarques és molt important."

El campanar de Sant Romà de Sau, al descobert (Àlex Recolons/Aina Martí/ACN)

Reduir el consum a 90 litres per persona i dia

Les mesures que s'aplicaran durant aquest període transitori es concretaran en els pròxims dies. Tot i això, Reyes ha fet una crida a l'estalvi en tots els àmbits, tant en el domèstic com en altres espais i equipaments, públics i privats.

En aquest sentit, i segons dades d'Aigües de Barcelona, l'àrea metropolitana és una de les regions amb un consum d'aigua domèstic més eficient. I és que l'ús mitjà és de 105 litres per persona i dia, mentre que la mitjana a Catalunya és de 117 litres per habitant i dia, i en l'àmbit estatal és de 131 litres per habitant i dia.

Tot i això, el director de l'ACA ha demanat fer un ús eficient de l'aigua i reduir-ne el consum als 90 litres per persona i dia:

"Els estalvis es noten molt més si cadascun dels ciutadans de l'àrea metropolitana estalvia 10 litres, suma molt de cara als embassaments i això ens permet retenir molta aigua."

Cal assenyalar, però, que en aquest consum no hi consta el de la indústria, els comerços ni els serveis municipals. Si es tenen en compte aquests usos, l'àrea metropolitana tindria un consum mitjà d'uns 170 litres per persona i dia. Mitjana encara per sota de les limitacions que implica la fase I d'emergència: 200 litres per persona i dia.

El director de l'ACA ha fet una crida a l'estalvi d'aigua, tant en l'àmbit domèstic com en altres equipaments

Es reduirà la pressió de l'aigua?

Anticipant-se a un nou escenari, Aigües de Barcelona fa dos mesos que fa proves de reducció de la pressió a la xarxa en algunes zones de l'àrea metropolitana.

Unes proves tècniques, realitzades en coordinació amb l'AMB i els ajuntaments, que no han tingut cap incidència en el subministrament d'aigua i que finalitzaran a mitjan novembre.

Segons el coordinador del Pla de Sequera d'Aigües de Barcelona, Josep Lluís Armenter, aquestes restriccions s'han pogut fer "sense incidències" i, per tant, la xarxa està "preparada" per aplicar-les.

Si calgués, està previst que en un primer moment les restriccions de pressió es facin en horari nocturn, després es passaria a l'horari diürn i en cas de no arribar al llindar fixat per l'ACA, finalment s'avaluaria la possibilitat de reduir més la pressió a la xarxa.

El clor de l'aigua de l'aixeta actua com a conservant
Aigües de Barcelona fa dos mesos que fa proves de reducció de la pressió a la xarxa

Tot i això, segons Aigües de Barcelona, l'impacte de la reducció de la pressió a la xarxa només es notaria als pisos alts dels blocs de més envergadura. A la resta, diu Armenter, la mesura és pràcticament imperceptible:

"Qui ho notarà més són els pisos elevats. En baixar la pressió, el pis baix no ho notarà, pràcticament, però els elevats, en moments de molt consum, ho notaran." 

A llarg termini, Aigües de Barcelona preveu altres actuacions per afrontar futures sequeres, ja que la previsió és que aquest tipus de crisis climàtiques siguin cada vegada més cícliques.

En aquest sentit, l'aposta de la companyia és augmentar el tant per cent d'aigua regenerada per, segons Armenter, "desvincular-se de la necessitat que plogui".
 

Pot haver-hi talls d'aigua?

Segons el director de l'ACA, "els talls no són la millor solució", i si s'entra en una nova fase, la mesura per reduir el consum serà rebaixar la pressió de la xarxa:

"Que surti menys aigua és molt millor que fer talls d'aigua. Alguns municipis que han tingut talls aquest estiu ens han explicat que no s'ha reduït el consum."

Pel que fa a la pressió de l'aigua, Reyes ha recordat que el pla de sequera ja preveu exigir als operadors i els ajuntaments que facin proves per comprovar que funciona bé. I és que, un cop s'entri en fase d'emergència, previsiblement al mes de desembre, caldrà fer baixades de pressió a diferents municipis.

 

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut