Passatgers amb maletes a l'aeroport del Prat
Catalunya ha superat les xifres prepandèmia en nombre de turistes estrangers (Núria Balaguer/3Cat)

Rècord de turistes estrangers: n'han vingut 9 milions en el que portem d'any

Catalunya supera les xifres prepandèmia de visitants internacionals en ple auge del turisme nord-americà

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Òscar Armengol

Periodista de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

La sensació que cada cop ve més turisme estranger la confirmen les últimes dades. En ple debat sobre la massificació turística, Catalunya marca un nou rècord de visitants internacionals: entre els mesos de gener i juny d'aquest any n'han vingut més de 9 milions, segons l'Institut Espanyol d'Estadística, l'INE.

Això representa un 12% més que en el mateix període del 2023, quan tot just es van superar els 8 milions. D'aquesta manera, se superen ja les xifres prepandèmia: el 2019, amb 8,9 milions, era fins ara l'any en què havien arribat més turistes estrangers al Principat.

En el primer semestre de l'any, Catalunya ha rebut un 12,4% més de turistes que en el mateix període de 2023 (3Cat)

Ara bé, si ens fixem només en les dades del juny no podem parlar de màxims històrics. Catalunya va rebre al juny més de 2 milions de visitants foranis, un 10% més que el mateix mes de l'any passat, però encara per sota dels tres anys anteriors a la pandèmia.

Comparat amb el juny de l'any passat, l'arribada de turistes ha crescut un 10,1% (3Cat)


La despesa dels turistes

Més turistes i més despesa: al juny van deixar a Catalunya més de 2.500 milions d'euros, un 13% més. La despesa diària per persona es manté en 248 euros, però això és perquè s'hi estan més dies.

Els turistes estrangers han deixat 2.531 milions d'euros al juny, una despesa de 248 euros per persona i dia (3Cat)

Pel que fa a la procedència d'aquests turistes, França es manté com el primer país emissor. Al juny van venir a Catalunya més de 300.000 francesos, un 18% més que el 2023.

Encara van créixer més, un 26%, els visitants procedents dels Estats Units, que ja són els segons, en detriment dels britànics. El quart lloc l'ocupen els alemanys --aquest any n'han vingut menys-- i ja tenen a tocar un turisme italià a l'alça.

Els francesos són els que més ens visiten, seguits de nord-americans, britànics, alemanys i italians (3Cat)

Però el que més destaca és el creixement dels nord-americans: tot i que abans de la pandèmia ja en venien més de 200.000, des de llavors s'han disparat i aquest juny n'hem rebut més de 280.000.

L'augment d'aquest turisme, d'alt poder adquisitiu, és fruit dels esforços dels últims anys de l'Agència Catalana de Turisme i de l'increment dels vols directes amb els EUA.

L'arribada de turistes nord-americans el juny de 2024 ha estat un 25,8% superior que fa un any (3Cat)

Precisament, l'aeroport del Prat viu alguns dels dies de més activitat des de principis d'any. Aquest diumenge és l'última jornada de l'operació sortida del mes d'agost, amb 1.029 vols programats, uns quaranta més que al mateix dia de l'any passat.

Una operació sortida que va començar dimecres, 31 de juliol, i que va tenir en dijous passat, 1 d'agost, el dia més fort, amb 1.056 operacions. De moment, la xifra més alta del que portem d'any es va registrar a l'inici del pont de Sant Joan, quan es van superar els 1.100 vols en un sol dia.

 

ARXIVAT A:
TurismeAeroport del Prat
Anar al contingut