Quatre cries de tortuga babaua dirigint-se cap a l'aigua del mar a la platja de la Pineda, a Vila-seca

Rècord de nius de tortugues babaues a les platges catalanes

A la platja de Calafell ha nascut aquesta setmana una quarantena de tortugues babaues
Redacció / ACN Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Les platges catalanes es consoliden com a centre de nidificació de les tortugues babaues. Aquest any s'ha batut un nou rècord amb els cinc nius que s'han registrat: un a Calafell, un a Tarragona, un a Arenys de Mar i dos a la platja del Serrallo, dins el Parc Natural del Delta de l'Ebre.

D'aquesta manera Catalunya es converteix en un dels punts d'expansió de les zones de cria d'aquesta espècie, que s'està estenent al Mediterrani occidental a causa probablement del canvi climàtic i el sobreescalfament de les seves zones tradicionals de reproducció.

A la platja de Calafell ha nascut aquesta setmana una quarantena de tortugues babaues. Són el fruit dels ous que la tortuga babaua va pondre a Calafell a mitjans de juny. Després del període d'incubació, les cries van córrer en plena nit cap al mar, on viuran uns 50 anys aproximadament. De fet, no s'espera que tornin a terra fins d'aquí a deu anys, quan seran elles les que pondran els ous a la mateixa platja on ho ha fet la seva mare.

Una de les tortugues de la platja de Calafell es pot veure en aquest vídeo enregistrat per @viajandoconnostrika, cedit pel Grup d'Estudi i Proteccó dels Ecosistemes Catalans (Gepec), una ONG per a la Conservació de la Natura, la fauna i la flora Gepec:

 

D'altra banda, a Tarragona s'han localitzat 99 ous, a Arenys de Mar, 142, i al delta de l'Ebre un total de 156 ous en dos punts diferents.

Tots aquests nius estan monitoritzats i s'hi han instal·lat sensors de temperatura per predir la data d'eclosió, que s'espera per a finals d'agost o principis de setembre. A més, hi ha establert un dispositiu amb voluntaris que els custodien. 

El 2020 també va ser un estiu de rècord, amb un total de 380 ous en quatre nius.

 

Una espècie catalogada com a vulnerable

La tortuga babaua, o careta, és una espècie catalogada com a vulnerable a causa del declivi de les seves poblacions. El moment en què estan més indefenses és durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d'incubació, que a més, es dona entre l'estiu i principis de tardor i, per tant, l'època en què més persones trepitgen la platja.

Sempre que es trobi una tortuga a la platja cal trucar al 112 per activar el protocol, i mentre arriba el personal especialitzat, s'ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l'animal, no fer fotos amb flaix ni activar cap llum, i no compartir la ubicació a les xarxes.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut