El nombre més gran de peticions de tractament van ser per addicció a l'alcohol (iStock)

Rècord d'addiccions tractades: un home de 47 anys amb alcoholisme, el perfil més habitual

Dels 15.700 casos que s'han començat a tractar per una addicció, la droga que va generar més demanda d'ajuda va ser l'alcohol, seguida de la cocaïna, el cànnabis i l'heroïna, que marca un mínim històric

RedaccióActualitzat

Demanda rècord de tractaments per a addiccions a Catalunya el 2023: més de 15.700 persones en van iniciar algun, la xifra més alta des que Salut centralitza aquest servei.

El nombre més gran de peticions va ser per addicció a l'alcohol, amb gairebé la meitat de casos (6.555 persones), seguida per la cocaïna (24%, 3.492 casos), el cànnabis (2.046 casos) i l'heroïna (1.115), que va registrar un mínim històric. Les addiccions comportamentals --majoritàriament, al joc-- van suposar 953 casos.

Segons la Generalitat, la xifra rècord de demanda de tractaments no es deu al fet que hi hagi més addiccions, sinó que mostra "un augment de l'accessibilitat" dels serveis de desintoxicació i també un "esforç més gran per detectar i tractar" les persones amb addiccions.
 

L'alcohol, la droga número 1

L'alcohol va ser la droga que va generar més inicis de tractament, amb el 44% dels casos, segons l'Observatori Català de Drogues i Addiccions Comportamentals. 

El perfil més habitual de la persona amb aquesta addicció que va demanar ajuda va ser un home amb una edat mitjana de 47 anys. Tan sols el 28% eren dones. 

La cocaïna va ser la segona droga que va generar més demandes, amb un 24% dels casos. Vuit de cada deu eren homes i la majoria tenien entre 30 i 50 anys.

La segueix el cànnabis, que va representar el 14% dels casos, i quatre de cada deu eren de menors de 25 anys.

L'heroïna va marcar un mínim històric, amb el 7,5% dels casos. La majoria eren homes, tenien entre 40 i 50 anys i ja s'havien tractat amb anterioritat. També ha baixat la injecció com a forma de consum. 

Entre les altres substàncies, destaquen, a molta distància, les benzodiazepines (143 casos), les amfetamines (106) i les metamfetamines (169).

El tabaquisme va suposar el 4% dels casos, normalment en persones amb una addicció greu i patologies derivades del consum. La meitat eren dones i vuit de cada deu persones tenien entre 40 i 70 anys. 

En l'evolució sobre el nombre de persones que inicien un tractament per addicions des de l'any 1987 es pot veure el seu creixement exponencial:

Les dones, minoritàries en la demanda de tractament

En resum, les dones són una part molt minoritària dins de les persones amb addiccions ateses. En l'heroïna i la cocaïna, els homes són quatre vegades més que les dones, mentre que en drogues més acceptades socialment --com l'alcohol i el cànnabis-- la proporció disminueix a la meitat. Això sí, les dones ateses presentaven més consum diari que els homes. 

Per edats, sis de cada deu persones ateses tenien més de 40 anys i, mentre que el cànnabis és la droga per la qual més joves han reclamat tractament, la cocaïna i l'alcohol són les majoritàries dels 26 als 40 anys i el tabac, en més de 40.

Uns trets socioeconòmics i laborals més baixos que la mitjana de la població completen el perfil de la major part de persones ateses.
 

Les màquines escurabutxaques, l'addicció al joc amb més demanda de tractament

Dins de les addiccions comportamentals, el 76% de casos van ser pels jocs d'apostes, majoritàriament, per màquines escurabutxaques. A molta distància hi ha l'addicció pels videojocs (8% de casos). En tots dos, més del 80% són homes.

En les dones, a molta distància, hi ha com a primera addicció el joc d'apostes, amb 81 casos, i també l'addicció a les compres, amb 25 casos. Entre els menors, amb només el 5% dels casos, la majoria d'addiccions eren als videojocs o a altres fenòmens digitals. 

 

ARXIVAT A:
SalutDrogues
Anar al contingut