Reconeixen un treballador públic interí com a fix en una sentència pionera a Catalunya

Aquesta sentència, que es pot recórrer, no li atorga la plaça de funcionari
Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

Per primera vegada un jutge reconeix com a fix un treballador públic interí a Catalunya. El jutjat número 17 contenciós administratiu de Barcelona ha dictat la primera sentència a favor d'un treballador eventual de la Diputació de Barcelona, Xavi Millán, que havia denunciat la seva situació d'interinatge. Durant 10 anys ha encadenat contractes eventuals com a tècnic mitjà i superior.

La disposició del jutge, avançada pel diari El Periódico i a la qual ha tingut accés TV3, critica l'administració per la situació de temporalitat del demandant i sanciona aquest "abús de temporalitat" reconeixent-li condició de fix, és a dir, "amb tots els drets i règim d'estabilitat i mobilitat dels funcionaris però sense adquirir la condició de funcionari de carrera".

Entre d'altres avantatges, aquest reconeixement permet que els interins puguin tenir dret a ser indemnitzats en cas d'acomiadament, com destaca Millán.

"Ara no tinc la categoria de funcionari de carrera, i tampoc era aquest l'objectiu, però sí una relació de fixesa que fa que no pugui ser acomiadat sense indemnització o amb una indemnització ridícula."

Aquesta sentència respon al recurs contenciós administratiu que el treballador va posar després que l'administració li denegués la petició de fer-lo fix per abús d'interinitat.

La sentència no és definitiva ja que hi ha possibilitat de recurs, però és pionera a Catalunya i, segons ha declarat Millán, "això pot ser l'inici d'altres sentències favorables, ja que hi ha més de 80 companys a la Diputació en la meva mateixa situació".

Jurisprudència europea

De fet, el titular del jutjat número 17 contenciós administratiu reconeix que es produeix una situació "anòmala" amb la concessió de la condició de fix sense passar per un procés d'oposició, però considera que la no discriminació i el respecte del principi d'igualtat prevalen sobre la necessitat d'acreditar per les vies ordinàries els principis de mèrit i capacitat.

Afegeix que la convocatòria massiva de treball públic no soluciona el problema ni sanciona, ni dissuadeix l'administració de continuar amb la temporalitat dels contractes, ni de l'acomiadament sense indemnització del treballador per la interinitat.

"Obligar el recurrent a sotmetre's a un nou procés selectiu o d'estabilització per adquirir la condició de funcionari fix per ocupar el mateix lloc de feina que porta duent a terme durant tants anys ni seria una sanció per a l'administració, ni tutelaria els drets i interessos del treballador."

A més, la sentència apunta que Millán porta més d'una dècada acreditant la seva competència al lloc de treball i, fins i tot, va rebre un ascens de categoria professional l'any 2019.

La sentència es basa en la normativa europea i la jurisprudència del TJUE, ja que el jutge reconeix que "a Espanya no existeix una sanció equivalent i dissuasiva que pugui compensar aquesta situació"

El jutge arrenca amb la premissa que "a Espanya existeix una situació al sector públic de contractació de frau de llei massiva" i considera que "la problemàtica que generen els funcionaris interins haurà de ser resolta no pel poder judicial, sinó pel legislatiu, i mentrestant el poder judicial no pot fer més que anar posant pedaços", diu el jutge.

La Diputació presentarà recurs

La Diputació de Barcelona ha confirmat a TV3 que presentarà recurs a la sentència. Dels gairebé 4.000 treballadors que té l'ens, 1.621 són interins, és a dir, al voltant del 40%.

La Diputació remarca que les tres sentències prèvies sobre casos similars que hi havia fins ara sempre havien donat la raó a la institució pública. Hi ha, però, desenes de demandes presentades als jutjats que s'hauran de resoldre els propers mesos. 

 


Precedents a Espanya

En altres comunitats autònomes com el País Valencià, Madrid o Múrcia ja hi ha hagut sentències com aquesta, i a Catalunya, des del bufet de Benet Salellas, advocat del demandant, valoren la sentència com "un pas endavant en la lluita per posar fi a la temporalitat abusiva dels interins de llarga durada", que demostra que "l'única mesura adient i dissuasiva per aturar l'abús de temporalitat és la fixesa", han dit.

Aquesta sentencia recull, com les sentencies anteriors a Espanya, les recomanacions del TJUE de reconèixer el caràcter fix en la relació laboral, segons ha explicat a TV3 Josep Garcia de CGT, amb una figura intermèdia entre el funcionari indefinit no fix i el funcionari de carrera: "Seria una figura nova d'empleat públic que no existeix en la legislació, que és com la d'un funcionari de carrera però sense ser funcionari de carrera perquè no han guanyat per oposició".

El sindicat, que va convocar una vaga el passat 28 d'octubre, ha anunciat en un comunicat que hi ha altres denuncies pendents.

ARXIVAT A:
Drets laborals Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut