Les persones d'entre 40 i 60 anys podrien no estar prou immunitzades contra el xarampió

Recomanen vacunar del xarampió els qui tinguin entre 40 i 60 anys si es viatja a llocs de risc

La Societat Espanyola d'Epidemiologia recomana la vacuna del xarampió per als nascuts després del 1970 que no han passat la malaltia o no van rebre les dues dosis de la vacuna
Redacció Actualitzat

El xarampió ha reaparegut amb força a quatre països europeus on es considerava erradicat. Són el Regne Unit, Albània, Grècia i la República Txeca.

Segons ha anunciat aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut, després d'uns anys en què s'havia avançat cap a l'eliminació del xarampió a Europa, se n'ha observat un preocupant increment de casos.

 

 

Per aquesta raó, les persones d'entre 40 i 60 anys podrien no estar prou immunitzades contra el xarampió. Molts en aquesta franja d'edat no es van vacunar o només van rebre una dosi de la vacuna, quan la dosi ideal per immunitzar-se davant la malaltia en són dues.

La Societat Espanyola d'Epidemiologia recomana la vacuna del xarampió per als nascuts després del 1970 que no han passat la malaltia o no van rebre les dues dosis de la vacuna.

El ministeri de Sanitat estableix en el calendari comú de vacunació que tots els nascuts a partir de 1970 que no estiguin vacunats o que no hagin passat la malaltia que acudeixin al seu centre de salut per a ser vacunats. Ho ha recordat aquest dissabte el ministeri després que divendres anunciessin, per error, que aquesta mesura s'havia d'aplicar els nascuts abans de 1970 (és a dir, els més grans de 50 anys).

Els experts recomanen a les persones que tinguin entre 40 i 60 anys que, en cas d'alerta per un brot de la malaltia o si es viatja a països en risc de contagi, rebin una dosi de la vacuna. A Catalunya, hi ha un centenar de casos l'any, una xifra que no fa necessària una vacunació general de la població.

Ho explica el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla:

"Davant una situació que no recordo si estic ben vacunat o no, si em van posar les dues dosis... i en el cas que estiguem en una situació (que afortunadament ara no ho estem) i hi hagués una alerta per xarampió; o si vas a viatjar o a treballar a un lloc on hi ha molt xarampió, el més senzill és posar-te una dosi de la vacuna. I, amb això, ja et faríem el record suficient per restablir la protecció."

El grup de població de més de 60 anys a Catalunya ja estarien immunitzats perquè fins a mitjans del segle passat la malaltia era endèmica a tot l'Estat.

La vacuna del xarampió és molt efectiva, de gairebé un 98 per cent, però perd eficàcia amb l'edat. Tot i això, en cas d'agafar la malaltia, els que estiguin vacunats encara que faci molt de temps estarien més protegits davant de possibles complicacions.

El calendari de vacunació inclou, en l'actualitat la triple vírica (el xarampió, la rubèola i la parotiditis) amb dues dosis: una als 12 mesos i una altra als 3 o 4 anys. Per als adults, els experts recomanen també posar dues dosis de la vacuna del xarampió, amb un interval de mínim un mes entre les dues dosis.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut