Rebaixes en l'IVA de la llum i l'oli a partir d'avui però de manera temporal

La llum passa del 21 al 10%, mentre el preu superi el topall dels 45 euros, i l'oli d'oliva queda amb el 0% d'IVA fins al setembre, quan s'apujarà al 2% fins al desembre

RedaccióActualitzat

L'IVA de la llum torna a baixar del 21% al 10% a la factura del juliol. El motiu és el repunt de preus que ha experimentat l'electricitat durant aquest mes de juny, en què de mitjana el megawatt/hora (MWh) s'ha situat per sobre dels 56 euros.

El govern espanyol va aprovar a començaments d'any una rebaixa de l'IVA de l'electricitat al 10%, sempre que el preu mitjà es mantingués per sobre dels 45 euros el megawatt/hora, un topall que s'ha superat durant l'últim mes, i això comporta, per tant, aquesta rebaixa automàtica de l'IVA. 

El preu de la llum ha tornat a pujar aquest mes de juny un 84,5% respecte al maig i quadruplica la mitjana de 13,67 euros de l'abril, el mes més barat del 2024 i de tota la sèrie històrica, que data del 1998. Al maig, el preu mitjà va ser de 30,39 euros/MWh.
 

L'oli al 0% d'IVA

A partir d'aquest 1 de juliol també es rebaixa l'IVA de l'oli d'oliva, que queda en el 0%. L'oli s'incorpora així al cistell de productes i aliments bàsics, com el pa, la llet, els ous o les fruites i verdures fresques, arròs o llegums, que ara el govern espanyol ha deixat temporalment amb l'IVA al 0%.

La mesura és temporal i es preveu que l'IVA es vagi incrementant progressivament. Així, a partir de setembre i fins al desembre s'aplicarà un 2% a l'oli d'oliva.

El govern central ha rebaixat l'IVA de l'oli d'oliva al 0%
L'oli d'oliva passa a ser un aliment de primera necessitat, del grup amb un IVA superreduït, que queda anul·lat (Europa Press)

La mesura, aprovada fa un any i mig per contrarestar els efectes de la inflació, caducava aquest 30 de juny després d'haver-se prorrogat un parell de vegades. Aleshores el govern espanyol ja va reduir l'IVA de l'oli d'oliva del 10 al 5%.

 Ara, en incloure l'oli d'oliva entre els productes de primera necessitat, als quals s'aplica el tipus superreduït de l'IVA --del 4%, en condicions normals--, queda en el 0%, temporal, segons la mesura.

El preu de l'oli d'oliva és el que més s'ha disparat entre els productes alimentaris. Segons les dades de l'IPC del maig, costa un 62,8% més que fa un any. Des del gener del 2021, se n'ha incrementat el preu un 198,5%. 

 

 
ARXIVAT A:
Economia de butxacaConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut